Utrpení mladého Werthera zajímavosti

Utrpení mladého Werthera https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64403/bmid_utrpeni-mladeho-werthera-v0f-64403.jpg 4 2220 322

Nejproslulejší román 18. století, který je psaný formou dopisů záznamů z deníku. Romantický román v dopisech líčí lásku muže, který miluje ženu svého přítele, a protože nevidí východisko ze situace, rozhodne se zemřít. Dílo rozhodujícího významu pro historii německé i světové prózy, je jedním z prototypů romantického románu v dopisech, založeného na prosté klasické zápletce. Autorovi šlo o víc, než o příběh nešťastné lásky. Jako hrdinu zvolil člověka své doby, představitele mladé buržoazie, který ve snaze dosáhnout svobody naráží na překážky v podobě feudálních konvencí. Je příliš osamělý a neschopný proti společnosti bojovat a proto raději volí smrt.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Die Leiden des jungen Werther , 1774


více info...

Zajímavosti (5)

České vydání z roku 1999 (nakladatelství Aurora) má na obálce reprodukci obrazu "Poutník nad mořem mlh," který namaloval v roce 1818 německý malíř Caspar David Friedrich. Malíř se osobně s Goethem znal a byl jím i ve své tvrobě ovlivněn. (Dáma s hrnstjm)


Tragické vyústění románu způsobilo ve své době značné pohoršení, zároveň však zrodilo „módní“ vlnu wertherovských následovatelů – lidé chodili oblečeni jako Werther (modrý frak, žluté kalhoty, vesta). (chaera)


Šlo o velmi oblíbenou knihu Napoleona Bonaparte. (chaera)


Goethe si tímto románem získal velkou slávu, i když se od něj ve starším věku distancoval. (chaera)


Po vydání této knížky následovala vlna sebevražd. Lidé se s Wertherem ztotožňovali a nacházeli v něm sami sebe. (chaera)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (1)

Knižní novinky (15. - 19. květen)

16.05.2017


Citáty z knihy (3)

Ať si slunce, měsíc a všechny hvězdy dělají co chtějí, já nikdy nevím, zda je noc či den, a celý svět mi mizí před očima.


Lidstvo je po čertech jednotvárné.


Že vy lidé, když o něčem hovoříte, musíte hned říci: To je pošetilé, to je moudré, to je dobré, to je zlé! A co to vlastně všechno má znamenat? Vyzkoumáte tím vnitřní pohnutky toho kterého skutku? Dokážete s určitostí dovodit příčiny, proč se stal, proč se stát musil? Kdyby tomu tak bylo, nesypali byste ty své soudy tak tuze lehce z rukávu.