Údolí včel zajímavosti

Údolí včel https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28513/bmid_udoli-vcel-nXc-28513.jpg 4 336 65

Baladická novela se odehrává v druhé polovině třináctého století. Líčí životní střet dvou přátel a křižáků Ondřeje z Vlkova a Armina von Heide. Scénář k stejnojmennému filmu Františka Vláčila (1967) napsal Vladimír Körner o deset let dříve než novelu.

Zajímavosti (2)

Jak film, tak próza mají dvě stěžejní části: vlci – šelmy, které nahání strach, stísňující pocit a smrt a včely - hmyz, který zde svým bzukotem navozuje poklidnou atmosféru domova. každodennost, život a bezpečí. Tyto dvě nosné části se v knize dělí na menší kapitoly (řádový slib, Modlitba, Rotgierův útěk, V Čechách atd.). Vlky jsou míněni mniši: „Vlci jsou řádoví bratři…“ (212) V souvislosti s dějem s nimi asociujeme moc, nadvládu, nelidskost, askezi, „chlad“ a krutost. Včely symbolizují rodné bezpečné místo, kam se rádi vracíme a kde se cítíme dobře. „U včel bylo jediné místo, kde byl v bezpečí (Ondřej) … včely by ho ochránily před lidmi lépe než nejhlubší křoviny lesa… (101), … vzduchem bzučely včely. Rodný Vlkov! (163) … Včely jsou jako lidé, - řekl,- také se bojí neštěstí.“ (202) Tak jako nás ve filmu uvedou do děje hned v první scéně, tak i v knize se objevují už v první větě: „Mezi mechem a křovinami probleskoval tichý a přátelský ostrůvek uprostřed lesa: planina se včelami.“ (101) (Klamm)


Nejdříve vznikl scénář k filmu Údolí včel, který napsal režisér František Vláčil společně se spisovatelem Vladimírem Körnerem. Knižní podoboba se zhmotnila až po filmu. (Klamm)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (1)

35 nových eknih zdarma (září)

27.09.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.