Troufalý autor osud zajímavosti

Troufalý autor osud https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26264/bmid_troufaly-autor-osud-Bz5-26264.jpeg 5 76 32

Román o výjimečném osudu neobyčejného českého učitele. František Hodík pocházel z početné rodiny, šel do učení a pak při práci navštěvoval večerní školu, aby získal maturitu a splnil si velký sen - stal se učitelem. V románu vypráví autorka o nelehkém postavení českého učitele v pohraniční oblasti i o bídě učitelského povolání. Po okupaci Československa se dostává do jihočeských Bernartic, kde se seznamuje s rodinou Di Lottiů, kteří se objevují v autorčině románu Doktorka z domu Trubačů. Koncem války ho stihne stejný osud - poslední den války je společně s Di Lottiovými zastřelen. Autorka ale sleduje i hrátky osudu s oběma rodinami, jejich propojení i osudy do dnešních dnů.... celý text

Zajímavosti (1)

Pomník Františka Hodíka, který byl dne 08.05.1945 ubit příslušníky německé jednotky SS, je umístěn v obci Bernartice, ul. Táborská č. 5, v zahradě za domem. (milamarus)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (5)

Osud je odvážný a poněkud neseriózní scénárista. Počet pravděpodobnosti ho příliš nezajímá. Běžně a houfně pracuje s náhodami, jaké by každý rozumný dramaturg škrtl, jelikož jsou za vlasy přitažené. Uvádí lidi do paradoxních situací, poručí jim dělat zcela nepravděpodobné věci, které, formulováno s rozvážným dramaturgem, nevyplývají z celkového charakteru postavy.


Ta věčná prozatímnost našich životů. Ostatně je to normální: vždyť i naživu jsme jenom prozatím.


Lékař je to nejlidštější povolání na světě... Ale učitel následuje hned po něm..., protože nemoci a nedostatek vzdělání jsou nejhorší metly lidstva. Kromě hlouposti .


Více citátů z knihy najdete u autora.