Trosečník sibiřský zajímavosti

Trosečník sibiřský https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386057/bmid_trosecnik-sibirsky-BM6-386057.jpg 4 143 66

Skutečný, sotva uvěřitelný příběh malého českého chlapce na cestách po obrovském sovětském impériu. Kniha je volným zpracováním autentických vzpomínek otce autorky, který se narodil v roce 1925 v Sovětském svazu a mapuje jeho dětství a dospívání. Na jedné straně bolševické impérium třicátých let minulého století živořící pod krutým diktátem soudruha Stalina a na druhé malý kluk napůl Čech - napůl Rus, který se do té zvrácené doby a rozvrácené země narodil. Po několika málo klidných letech strávených na Sibiři v rodinné zemědělské usedlosti, přichází éra tak zvaného rozkulačování zemědělců a rodičům nezbývá, než se pokusit před komunistickými represemi uprchnout. Rodinná anabáze začíná na Transsibiřské magistrále, když otec s matkou a čtyřmi malými dětmi několik týdnů cestují společně s krávou Stračenou v dobytčáku do Vladivostoku. Ani zde na březích Japonského moře ale nenacházejí klid a tak se přesouvají znovu a znovu. Většinou vlakem, ale taky na velbloudech přes pouště Tádžikistánu i ruskou trojkou přes zasněžené pláně Západní Sibiře a mezi tím vlaky a zase vlaky, přes hory i nekonečné stepi té obrovské země. Železná Stalinova ruka je ale v roce 1937, v Západosibiřském hornickém městečku Prokopjevsk, nakonec stejně dostihne. Otec je zatčen a z poměrně slušně situované rodiny se rázem stanou hladoví otrhaní psanci. Maminka, které se mezi tím podaří získat československé občanství, se v zoufalství přesouvá již sama s dětmi do vytoužené vlasti svého muže. Československá republika ale v tu dobu stojí na samém prahu druhé světové války a tak bída, hlad a peripetie tímto přesunem ani zdaleka nekončí. Je pravda, že o ukrutnostech stalinismu toho bylo napsáno i nafilmováno již poměrně hodně a to většinou z pohledu dospělých perzekvovaných osob. Trosečník sibiřský je však pozoruhodný právě tím, že ty zlé a nepochopitelné časy jsou tentokrát viděny očima malého chlapce, což dodává příběhu jistou odlehčenost a kniha tak má všechny předpoklady stát se doporučovanou četbou pro starší děti.... celý text

Zajímavosti (7)

Rozhovor s autorkou v ČR Pardubice
https://pardubice.rozhlas.cz/od-smejdu-k-fantasy-svetlana-glaserova-je-spisovatelkou-z-leknuti-8112968?fbclid=IwAR3RODb7XKHdDPoCVhTU1Qodwi2vCd2b18SwsmCyAcjm5pXzp47WNbDKwp0 (Jejda)


V knize Čechoslováci v Gulagu II. (J.Dvořák) je jedna z kapitol věnována Josefu Kličkovi (otci Trosečníka):
https://www.databazeknih.cz/autori/jan-dvorak-110060
A zde je životopis a dílo J.Kličky na DK:
https://www.databazeknih.cz/autori/josef-klicka-100846 (Jejda)


Zde na DK najdete životopis a dílo hlavního hrdiny knihy Trosečník sibiřský: https://www.databazeknih.cz/zivotopis/vaclav-klicka-22534 (Jejda)


Rozhovor s autorkou na Rádiu Praha:
https://www.radio.cz/ru/rubrika/razgovor/deti-emigrantov-skitalcy-mezhdu-stranami-i-yazykami (Jejda)


23.10. 2018 proběhl v literární kavárně v Řetězovce křest. Za kmotry byli spisovatelka Pavla Smetanová a básník Zdeněk Hledač. (Jejda)


Knižní trailer: https://www.youtube.com/watch?v=znlGgTHOPEM&;feature=youtu.be (Jejda)


Webové stránky knihy Trosečník sibiřský: https://trosecnik-sibirsky.webnode.cz/ (Jejda)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.