Třináct měsíců zajímavosti

Třináct měsíců https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/223953/bmid_trinact-mesicu-aem-223953.jpg 4 335 62

Autorovo venkovské retro z časů prvních lásek, vinylů a videoher v maringotkách, kdy se všechno zdálo daleko větší, je především subtilním a působivým portrétem dospívání, na jehož prožitku nic nezmění ani válka o Falklandy. Na počátku románu, který se odehrává v době od ledna 1982 do ledna 1983, hrdina zničí nenahraditelné hodinky po dědečkovi, a spouští tím řetězec událostí, v němž autor opět předvede mistrné spředení zápletky. Ze soukromých bitev oněch třinácti měsíců, které jsou pro jeho rodinu tak významné, vychází Jason zralejší i zrazenější. Určitě však s kouzelnými pocity umělce v jinošském věku, o jakých psali už James Joyce nebo Alain Fournier, poněvadž David Mitchell ani v klasičtější poloze nezůstal nic dlužen invenci nejtalentovanějšího anglického prozaika své generace.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Black Swan Green , 2006


více info...

Zajímavosti (10)

Žáci Mark Badbury, Clive Pike a ředitel školy Graham Nixon obdrželi další role ve spisovatelových povídkách. (Minas)


Jasonův spolužák Neal Brose se objevil už v Mitchellově prvotině Hybatelé, kde byl již v pozdějších letech finančníkem v Hongkongu. (Minas)


V románu je citován Pán much od W. Goldinga a stejně jako v Goldingově příběhu se i tady objevuje myšlenka, čeho je schopná smečka britských chlapců mimo dohled dospělých. (Minas)


Román je částečně autobiografií, neboť sám autor chodil na logopedii se zadrháváním. (Minas)


Jason Taylor se při psaní básní skrývá za pseudonymem Eliot Bolívar, což je složenina ze dvou příjmení: básnického symbolisty T. S. Eliota a latinskoamerického revolucionáře Simóna Bolívara.
Vlastní jméno je však pro Evu Crommelynckovou mnohem poetičtější, neboť v sobě skrývá Iásona, hrdinu řeckých mýtů a krejčího (Tailor = krejčí), jež šije ze slov. (Minas)


Jasonovi se na diskotéce zalíbí písnička #9dream od Johna Lennona. Autor se tak mimojiné odkazuje i na svou předchozí knihu Number9dream (Sencislo9). (Minas)


Eva Crommelyncková čte francouzskou knihu Le Grand Meaulnes od Alaina-Fourniera (v českém překladu: Kouzelné dobrodružství), ve kterém se mladý muž zamiluje do dívky z tajemného zámku. Tento příběh se dá připodobnit k Evině vlastnímu životu z Atlasu mraků. (Minas)


Jason Taylor vyjmenovává své literární vzory, kterými podle něj jsou: Isaac Asimov, Ursula Le Guinová, John Wyndham a Stephen King. (Minas)


Při návštěvě solária Evy Crommelynckové uslyší hlavní hrdina Sextet od Roberta Frobishera (postavy z Atlasu mraků). (Minas)


V knize vystupuje postava z Atlasu mraků Eva Ayrs, nyní však pod jménem Eva van Outryve de Crommelynck. (Minas)


Ocenění knihy (1)

2007 - YALSA Book Awards (Axel Awards)


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.