Den trifidů zajímavosti

Den trifidů https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/228324/bmid_trifidi-den-trifidu-eDk-228324.jpg 5 5578 827

Trifidi série

1. díl >

Ten zážitek si málokdo na světě chtěl nechat ujít. Tajemné zelené záblesky, snad až odkudsi z hlubin vesmíru, šlehaly oblohou, celou noc trvala ta ohromující podívaná. Pro drtivou většinu lidstva to byla poslední věc, kterou viděla. Nadpozemský jev většinu zemské populace oslepil. Jedna katastrofa by však planetu nezdecimovala. Musela se k ní připojit druhá. Průmyslové rostliny, genetickou mutací proměněné v pohyblivá, jedovatě žahající monstra, využijí oslabení pána tvorstva a začnou jej systematicky vyhlazovat z povrchu zemského. Nastal den trifidů. Bude zároveň posledním dnem člověka? Na to odpovídá klasická katastrofická sci-fi britského autora, nad jejíž četbou se nechce věřit, že vznikla před více než půl stoletím.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , BB art
Originální název:

The Day of the Triffids , 1951


více info...

Zajímavosti (9)

Vydání z roku 2021:
Ilustrace na obálce od Lawrence Manna skrývá několik detailů, kterých si čtenář nemusí na první pohled povšimnout. Na zdi za postavami lze spatřit portrét Johna Wyndhama, obálku prvního vydání Dne trifidů z roku 1951 a obálku Wellsova románu Válka světů, jenž byl velkou inspirací pro tuto knihu. Na tapetě s „trifidím“ vzorem visí obraz ostrova Wight, jenž v příběhu sehraje svou roli. (Lenka.Vílka)


Až vydání z roku 2021 obsahuje správný překlad tak, jak byla kniha napsaná.
http://www.bbart.cz/novinka.asp?id=1121 (Lenka.Vílka)


Kniha sa stala inšpiráciou pre tvorcov filmu 28 Days Later z roku 2002. (JelloBiafra)


V roce 2017 byla kniha adaptována jako četba na pokračování pro Český rozhlas: https://vltava.rozhlas.cz/den-trifidu-bude-zaroven-poslednim-dnem-cloveka-slavna-postapokalypticka-sci-fi-5955229 (Teckovana)


Roku 2009 byla kniha zfilmována do podoby dvou dílů. Režie se ujal Nick Copus. (chaera)


Ukázka vyšla v časopise Květy roku 1972 v čísle 18. (chaera)


Knihu z originálu přeložil Jaroslav Kořán. Zajímavostí je, že ji přeložil dvakrát – v době totalitního režimu a po pádu komunismu. Překlady jsou totožné, až na národnost člověka, který mohl za roznesení trifidích semen do světa. (chaera)


Kniha se dočkala volného pokračování s názvem Noc trifidů, které napsal spisovatel Simon Clark a jež vychází z původního světa trifidů. (chaera)


V roce 1978 vynikl v Československu rozhlasový záznam, vysílaný v pořadu Pokračování za pět minut. (duna)