Totál Balkán zajímavosti

Totál Balkán https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/111593/bmid_total-balkan-a2q-111593.jpg 5 118 40

Dají se stamiliony rozkrást po stovkách? Jak se dělá demokratizace? Je možné se neztotožnit s hodnotami přední mezinárodní organizace? Proč vlají vlajky členských států tak vysoko? A proč nikdo neřekne pravdu? Mladá právnička se vydává do Kosova a na vlastní kůži získává šokující odpovědi na své otázky. Autorka získá místo právníka se zaměřením na ochranu lidských práv a právních menšin v Kosovu pro mezinárodní organizaci, jejíž jméno v knize nezazní. Náplň práce tvoří kontrola místní veřejné správy, monitorování situace v terénu a realizace projektů, které pomohou místním komunitám. Před nástupem je nutné pracovníka teoreticky proškolit, aby na místě působení zjistil, že je všechno jinak: autorka s lehkostí a vtipem líčí problematiku sžívání se s týmem, navykání pravidelným výpadkům elektřiny a vody a především nástrahy vznikající při pronikání do místních etnických vazeb. Postupem času však získává pocit povrchnosti, nenaplněnosti, nevíry ve smysl veškerého úsilí. Zkušenosti a zážitky české právničky pracující v letech 2007 - 2008 na Balkáně v mezinárodní organizaci.... celý text

Zajímavosti

Zatím zde není žádná zajímavost, ale níže najdete ocenění a související novinky.


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (4)

Mojí vlastní celebritou je jednotlivec, kterej chce něco změnit. A mým nepřítelem strach, že já sama se někým takovým nikdy nestanu, že podlehnu výhodám moci, obelžu se a rezignuju, že mě udolá tíha peněz a průkazek po kapsách a já sama si uřežu křídla z ideálů, protože zjistím, že člověk může život pohodlně prožít, aniž by se naučil lítat.


Představ si nejlínějšího a nejmíň schopnýho pracovníka libovolnýho státního úřadu. Zdvojnásob to a dostaneš průměrnýho pracovníka mezinárodní organizace. Když se na ministerstvu povede šéf odboru, neschopnýho lenocha se zbaví. Může. Udělá to. Když se v mezinárodní organizaci povede sekční šéf, lenoch mu hodně zavaří a znepříjemní život, ale zůstane. Bůhví, čí je to známý, když se sem dostal, i když je neschopnej, a udržel se tady řadu let, aniž cokoli udělal. Bůhví, jestli se právě on nestane mým vlastním šéfem, na další misi, v nějakých nepředstavitelných končinách. Což je pravděpodobné, o to pravděpodobnější, o kolik větší blbec a lenoch dotyčný je, protože právě největší líní blbcové jsou v mezinárodních organizacích tou nejživotaschopnější kategorií a zhusta dosahují met nejvyšších. Jediná dovednost, kterou si musí časem vypěstovat, je bezpáteřnost, schopnost morálních kompromisů a cit pro únosnou míru korupce. Zatímco každej ministerskej úředník ví, že v příštích volbách může úplně klidně vyhrát ministr, co se jemu a jeho odboru hezky podívá na zoubek, nechá provést interní audit a vyřídí ho, mezinárodním organizacím jsou změny vlády putna. Jediný volby, co je zajímají, jsou ty, který mají za úkol monitorovat. A jediným důležitým hlasováním je schválení jejich nekonečnýho mandátu i na příští rok. V mezičase se čeká. Pije. Slaví. Vykazuje se fikce mírotvorby, udržuje se image.


Proč se musí kolem implementace dobra rozpoutat kolotoč tolika zbytečnejch keců? Proč musíme zaměstnávat lidi, co rýsujou nádherný barevný grafy (čímž musíme povinně zaměstnat i člověka, kterej vede školení o aplikaci Microsoft PowerPoint), a pak další lidi, co vytvářejí odporný demokratizační ptydepe, všechny ty příliš dlouhý zkratky, pod kterýma se skrývají jen vrstvy prázdných pojmů a vykřičených frází, co se už dávno historicky znemožnily?


Více citátů z knihy najdete u autora.