Terror zajímavosti

Terror https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/309670/bmid_terror-ANk-309670.jpg 4 1132 327

Kniha Dana Simmonse, Terror, je ve všech smyslech toho slova „mrazivý“ horor, vycházející z historických událostí. Simmons jako kulisu svého příběhu použil výpravu sira Franklina, která se roku 1845 vydala hledat tzv. „severozápadní cestu“ a jejíž osud je dodnes zahalen tajemstvím a je předmětem mnoha odborných i laických spekulací. V pestrém kaleidoskopu, proloženém četnými retrospektivními pasážemi, sledujeme osudy námořníků, kteří uvázli v ledové arktické pasti, docházejí jim potraviny, sužují je kurděje i jiné choroby a pronásleduje je tajemný a nelítostný netvor. Výprava se postupně mění v zoufalý boj o přežití. Kniha je navzdory rozsahu plná nepřetržitého napětí, nesporného vypravěčského umu a dokonale zvládnutých dobových reálií.... celý text

Literatura světová Horory Romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Terror , 2007


více info...

Zajímavosti (11)

už kolem roku 1850 vznikla balada "Nářek lady Franklinové" ("Lady Franklin's Lament", známá též jako "Lord Franklin" nebo "The Sailor's Dream"), doporučuji k poslechu na youtube, více o písničce níže v odkazu

https://en.wikipedia.org/wiki/Lady_Franklin%27s_Lament (Bücherratte)


Trailer: https://m.youtube.com/watch?v=rnN7Aad3c7A
Premiéra: 26.3.2018 (Lenka.Vílka)


Filmové zpracování Terroru už finišuje a v příštím roce se objeví na obrazovkách TV.
http://www.slashfilm.com/the-terror-trailer-first-look-at-ridley-scotts-historical-horror-show/ (Lector)


https://www.franklinova-expedice.cz (Rade)


Nález vraku lodi Terror 3.9.2016:
http://zpravy.idnes.cz/kanada-lod-terror-franklin-nalez-do2-/zahranicni.aspx?c=A160913_100138_zahranicni_ert (Rade)


HMS Terror =
Bombový trojstěžník třídy Vesuvius spuštěný na vodu r. 1813.
Stavitel: Davy shipyard, Anglie
Výtlak 325t, délka 31m, šířka 8m
Pohon: Plachty. (pro Franklinovu výpravu dodatečně instalován parní stroj, původně pohánějící lokomotivu Samson, o výkonu 15kW) (Zlord Antiježíš)


HMS Erebus = Bombový trojstěžník třídy Hecla spuštěný na vodu r. 1826.
Jméno pochází z řecké mytologie.
Stavitel: doky Pembroke ve Walesu.
Výtlak 372t, délka 32m, šířka 9m
Pohon: Plachty. (pro Franklinovu výpravu dodatečně instalován parní stroj, původně pohánějící lokomotivu Planet, o výkonu 15kW) (Zlord Antiježíš)


Na obálce knihy je použit obraz Francouzského umělce Auguste François Biarda s názvem Magdalena Bay z 19. století. Obraz je v současné době součástí stálé expozice pařížského muzea Louvre. Obraz zachycuje polární záři nad zálivem na Špicberkách. Pět mrtvých nebo umírajích postav v popředí zachycuje polární výpravu. Sám autor obrazu se účastnil arktické výpravy v roce 1830 na francouzské korvetě La Recherche. (Zlord Antiježíš)


9. září 2014 byl u kanadského Nunavutu nalezen vrak ztracené lodi Erebus. Vyzvednut byl lodní zvon a podrobnější průzkum bude pokračovat v letním období roku 2015. (Zlord Antiježíš)


V knize Temné léto se Simmons odkazuje na Erebos a z historických pramenů ukazuje, co se s Erebem dělo předtím, než se v tomto románu vydalo na svou poslední plavbu. (Minas)


Simmons v knize Terror spojil skutečnou historickou událost neúspěšné arktické expedice kapitána Sira Johna Franklina s vlastní fabulací a lehkými mytologickými prvky. Podobné seskupení skutečných událostí a fikce využil i ve svých dalších dílech, jako je například Drood či Black Hills. (paulhunter)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.