Pistolník zajímavosti

Pistolník https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435605/bmid_pistolnik-W5i-435605.png 4 2189 332

V první knize Pistolník představuje Stephen King čtenářům jednoho ze svých nejtajemnějších hrdinů, Rolanda z Gileadu, posledního pistolníka. Je to znepokojivý samotář putující po fascinující cestě dobra a zla. V pustém světě, který děsivě obráží náš vlastní svět, Roland pronásleduje muže v černém, setká se s přitažlivou ženou jménem Alice a spřátelí s chlapcem ze Země. Pistolník uchvacuje svým realismem promíseným s přízračnou snovostí, takže čtenář dychtivě očekává každou další kapitolu.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Beta-Dobrovský
Originální název:

The Gunslinger , 1982


více info...

Zajímavosti (10)

V roce 2019 vyšel Pistolník s novou obálkou v u nás dosud nevydané, autorem revidované verzi z roku 2003. Ta obsahuje přidaný materiál, který knihu podstatně vylepšuje v kontextu návaznosti celé série. (Gustik5)


Podle knihy je plánována filmová adaptace. Premiéra má být 24. 8. 2017 (MikeDV3)


Stephen King považuje sérii Temná věž za svou magnum opus. Kromě sedmi románů se mnoho z ostatních Kingových děl nějak vztahuje k Temné věži, ať už příběhy, znaky nebo pojmy. (Vlčice7)


Vyšlo jako audiokniha s hlasem Libora Terše. (bbeettyynnaa)


V roce 2003 King revidoval román a došlo tak k několika změnám. V předmluvě k novému vydání King prohlásil, že první díl je trochu nezáživný a těžce přístupný pro nové čtenáře. Udělal proto vyprávění více lineární a příběh sladil s koncem série. Ostatní změny byly provedeny především kvůli konzistenci příběhu v souvislosti s návazností dalších dílů. Přídavný materiál má přes 9000 slov (35 stran). (paulhunter)


Román zabral Kingovi celkem dvanáct a půl roku do dokončení. (paulhunter)


Pět částí, ze kterých se román skládá, bylo původně publikováno v publikaci The Magazine of Fantasy and Science Fiction, a to v období od října 1978 do listopadu 1981. (paulhunter)


King začal psát Pistolníka na balík zeleného papíru, který našel v univerzitní knihovně. (paulhunter)


Román byl inspirován básní "Childe Roland to the Dark Tower Came" (Childe Roland přišel k Temné věži) od Roberta Browninga, kterou King četl ve druhém ročníku na Univerzitě v Maine. Hrál si s myšlenkou vytvořit dlouhý román zahrnující cítění, ne-li přesný smysl, Browningovy básně. (paulhunter)


Postava Muže v černém, která se objevuje již v první části série o Temné věži, má úzkou spojitost s mnoha dalšími díly Stephena Kinga. Snad největší roli má v díle Svědectví, kde vystupuje pod jménem Randall Flagg. Kromě toho se objevuje ještě v dílech Dračí oči či Srdce v Atlantidě. (stilgar1)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (1)

Knižní novinky (30. 1. - 5. 2.)

29.01.2017


Citáty z knihy (3)

... pod místem, kde se jí stehna spojovala, zelený mech zrudl, protože její panenství pominulo.


Je to špatný člověk? To záleží na tom, na které straně stojíš, odpověděl pistolník nepřítomně. (Pistolník)


Prasata lhostejně chrochtala, bez zájmu o nože broušené pro blížící se podzim.