Stopárov sprievodca galaxiou zajímavosti

Stopárov sprievodca galaxiou https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/91530/bmid_stoparov-sprievodca-galaxiou-Brc-91530.jpg 4 4462 620

Arthurovi Dentovi, celkom obyčajnému človiečikovi kdesi z Anglicka, raz vo štvrtok ráno prídu zdemolovať dom, vraj kvôli stavbe diaľničného obchvatu. Snaží sa tomu zabrániť bojovným polihovaním pred buldozérom, no jeden z jeho priateľov, Ford Prefect, ho viac-menej nasilu odtiahne do krčmy na tri bleskurýchle pivá, pretože sa blíži koniec sveta. Asi o 12 minút neskôr koniec sveta skutočne nastane v podobe stavebnej čaty mimozemskej rasy Vogónov, ktorí prídu zdemolovať Zem kvôli stavbe hyperpriestorovej diaľnice. Tesne pred touto, pre všetkých ostatných smrteľnou udalosťou, sa Arthur s Fordom presunú na vogónsku stavebnú loď, ktorá ich odvezie do hlbín vesmíru. Ford totiž nepochádza z Guildfordu, ako na Zemi zvyčajne tvrdil, ale z malej planéty kdesi v okolí Betelgeuze, a pracuje ako terénny prieskumník pozoruhodnej knihy s názvom Stopárov sprievodca galaxiou – akéhosi elektronického bedekra pre vesmírnych stopárov obsahujúceho všetky informácie, ktoré potrebujete, ak túžite vidieť krásy vesmíru za menej ako tridsať altairských dolárov denne.... celý text

Humor Sci-fi Fantasy
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy , 1979


více info...

Zajímavosti (6)

Od 6.2.2018 knížka letí vesmírem v palubní schránce Tesly Roadster. Vynesla ji raketa Falcon Heavy. Douglas Adams by byl pyšný. "Don't Panic" (elpiska)


Stopařův průvodce Galaxií byla původně rozhlasová hra (chaera)


V roce 1981 vznil šestidílný televizní seriál The Hitchhiker´s Guide to the Galaxy. (chaera)


Kniha byla v roce 2005 zfilmována s Martinem Freemanem v hlavní roli. (chaera)


České zajímavé VIDEO k RUČNÍKOVÉMU DNI (2015): https://www.youtube.com/watch?v=dTHRhDpCpPg (sebastian7479)


Ručníkový den (anglicky Towel Day) je svátek, při kterém každoročně 25. května fanoušci Douglase Adamse a jeho díla s sebou všude nosí viditelně ručník. Tato recese je odkazem na Adamsovo stěžejní dílo Stopařův průvodce po Galaxii, ve kterém je ručník označen za nejpotřebnější věc, kterou u sebe může mezihvězdný stopař mít.
Poprvé se svátek uskutečnil dva týdny po Adamsově smrti v roce 2001, posléze ze z něj stala pravidelná akce. Svou tradici má ručníkový den i v Česku; pravidelně se pořádají srazy v Praze a Brně. (Zlord Antiježíš)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (3)

Stále více lidí se přiklánělo k názoru, že udělali nenapravitelnou chybu, už tehdy, když slezli ze stromů. Někteří dokonce tvrdili, že chybou bylo vůbec na ty stromy lézt, že měli všichni pěkně zůstat v oceánech.


Stává se z tebe tučňák. Nech toho, prosím tě.


Jestli existuje něco důležitějšího než moje ego, dám to okamžitě chytit a zastřelit.