Století moudrosti zajímavosti

Století moudrosti https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143189/bmid_stoleti-moudrosti-efJ-143189.jpg 4 49 16

Lekce ze života Alice Herzové Sommerové, uznávané koncertní klavíristky, nejstarší žijící osoby na světě, která přežila holocaust Impozantní a elegantní příběh o houževnatosti a optimismu stodevítileté klavíristky, který vychází celosvětově s předmluvou Václava Havla a podporou Elieho Wiesla. Stodevítiletá klavíristka Alice Herzová Sommerová na vlastní oči viděla celé minulé století a první dekádu století tohoto. Přežila koncentrační tábor v Terezíně, byla při procesu s Adolfem Eichmannem v Jeruzalémě a během té doby přicházela do styku s některými z nejúžasnějších historických osobností našeho věku. Jako dítě trávila v Praze víkendy a svátky ve společnosti Franze Kafky (kterého znala jako „strýčka Franze“) a k přátelům její matky patřili Gustav Mahler, Sigmund Freud a Rainer Maria Rilke. Když se Alice po válce přestěhovala do Izraele, jejích bytových koncertů se účastnila Golda Meirová a také Artur Rubinstein, Leonard Bernstein a Isaac Stern. Dnes žije Alice v Londýně, kde stále několik hodin denně cvičí na klavír. Přestože byla vězněna v Terezíně a nacisté jí zavraždili matku, manžela a přátele, přestože jí mnohem později předčasně zemřel syn, Alice nad tím vším vždy zvítězila svou schopností žít život bez zahořklosti. Věří, že klíčem k tomu, aby přežila, byla hudba a také schopnost odhalit v každém člověku jeho lidskost, i v nepřátelích. Století moudrosti je pozoruhodný a inspirující příběh o celoživotním krédu jedné ženy – tváří v tvář nejhoršímu zlu, jaké kdy člověk poznal – nacházet v životě dobro. Je to svědectví o pevných přátelských svazcích, o moci hudby a o tom, jak je důležité vést život v materiální prostotě, intelektuální zvídavosti a nekonečném optimismu.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Jota
Originální název:

A Century of Wisdom: Lessons from the Life of Alice Herz-Sommer, the World´s Oldest Holocaust Survivor. , 2010


více info...

Zajímavosti (1)

Fimlový dokument o Alici Herzové Somerové byl oceněn OSKAREM
====================================================
Hrdinka oceněného dokumentu Alice Herzová-Sommerová se pohybovala v uměleckém prostředí a mezi její přátele patřili i pražští židovští spisovatelé Franz Kafka a Max Brod. Vypracovala se na mezinárodně uznávanou pianistku, ale v roce 1943 byla s manželem a synem transportována do ghetta v Terezíně. I tam se snažila věnovat hudbě, hrála svým spoluvězňům.
Nicholas Reed (vlevo) a Malcolm Clarke, tvůrci dokumentu o pražské rodačce Alici Herzové Sommerové The Lady in Number 6: Music Saved My Life dostali Oscary.

Nicholas Reed (vlevo) a Malcolm Clarke, tvůrci dokumentu o pražské rodačce Alici Herzové Sommerové The Lady in Number 6: Music Saved My Life, dostali Oscary.

FOTO: John Shearer, ČTK/AP

Po válce žila krátce v Praze a v roce 1949 se i se synem odstěhovala do Izraele, kde vyučovala hudbu a propagovala česko-židovské skladatele Viktora Ulmanna, Pavla Haase, Gideona Kleina či Hanse Krásu. Od roku 1986 žila v Londýně. Melissa Müllerová a Reinhard Piechocký napsali o jejím dramatickém osudu knihu Rajská zahrada v pekle: Život Alice Herzové-Sommerové.

„Naučila nás všechny ve štábu, abychom se na věci kolem sebe dívali optimističtěji,” řekl při převzetí ceny režisér Malcolm Clarke. (bytost)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.