Tajemství Velkého Vonta zajímavosti

Tajemství Velkého Vonta https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/246156/bmid_tajemstvi-velkeho-vonta-246156.jpg 5 1223 79

Stínadelská trilogie série

< 3. díl

Třetí díl volné trilogie (1. Záhada hlavolamu, 2. Stínadla se bouří) dobrodružných příběhů chlapců z party Rychlé šípy. Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka se tentokrát vydávají do starých temných uliček Stínadel, aby pomohli Velkému Vontovi Vláďovi Dratušovi, o němž se šíří zvěsti , že za záhadných okolností přišel o ježka v kleci, nejcennější symbol Vontů. Odhalí přitom další podrobnosti z dávné vontské historie. Ilustroval Jan Fischer.... celý text

Zajímavosti (6)

Román Tajemství Velkého Vonta po dlouhou dobu v podobě kresleného seriálu neexistoval, neboť v době, kdy Marko Čermák tvořil kreslenou Záhadu a Stínadla, tento díl ještě nebyl napsán.

Úvodní část příběhu, se jako kreslený seriál, objevila na konci roku 1989 v Mladé frontě, kde jeho vydání inicioval Jan Reinisch. Příběh nazvaný Rychlé šípy znovu do Stínadel, nakreslený Marko Čermákem, vyšel po jednotlivých okénkách na pokračování.

V následujících letech však byl zařazen jako poslední z 316 kreslených příběhů Rychlých šípů a také vydán v jejich souborném vydání od Olympie z roku 1998. Původně černobílé obrázky byly dodatečně kolorovány. (Luccy78)


Již z tohoto století je amatérské zpracování Tajemství Velkého Vonta do komiksové podoby, které na 32 stranách vytvořil Hostimil Schmiedl z Českého Těšína. Veřejné vydání v této podobě, ať již papírové, nebo elektronické, mi není známé. (Luccy78)


Román Tajemství Velkého Vonta byl také zpracován v podobě audio dramatizace. (Luccy78)


V Československu vyšla kniha poprvé jako součást souboru Dobrodružství v temných uličkách, který obsahoval i Záhadu hlavolamu a Stínadla se bouří. Zvolený název nakladatelství prosadilo přes původní nesouhlas Jaroslava Foglara, kterému se nelíbila podobnost se jménem knihy Dobrodružství v Zemi nikoho. (Luccy78)


Třetí díl stínadelské trilogie, Tajemství Velkého Vonta, Foglar psal v sedmdesátých letech, tedy několik desítek let od uveřejnění Záhady hlavolamu i druhého dílu Stínadla se bouří.

Časový rozdíl psaní jednotlivých dílů s sebou pochopitelně nese určitá úskalí. Tajemství Velkého Vonta na jednu stranu dějově navazuje na předchozí díly v časové blízkosti. Zůstávají tak stejné mnohé kulisy, jako jsou plynové lampy, povozy… Na druhou stranu, určitá modernizace v podobě strojového rozmnožování časopisu, se také objevuje. Jistou nejasnost časového zařazení příběhu doplňuje i uvedený údaj 743. schůzky klubu, který naznačuje opravdu mnoholetou činnost klubu. Jednotliví hrdinové však stále zůstávají chlapci, jako v prvních příbězích.

Za jistý nedostatek knihy bývá také uváděno přílišné rozvíjení (až rozmělňování) starších námětů a pomálu nových. Větší dramatičnost má až pátrání v Kocouřím hrádku, avšak smrt Dymoráka v proutěném koši působí až trochu nereálně. (Luccy78)


Vydání z roku 1992 je v podstatě 1.samostatné vydání knihy u nás. Kniha vůbec po prve vyšla roku 1986 v Mnichově v exilovém nakladatelství Obrys/Kontur Daniela Smrže, který vydal v češtině pro emigranty několik (tuším čtyři ) foglarovek s ilustracemi Jana Fischera (byly použity ilustrace z předchozích 2. částí "stínadelské trilogie" a rozděleny mezi všechny 3 knihy).
Toto kopíruje i vydání z r.1992 v Olympii. (nightlybird)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.