Stínadla se bouří zajímavosti

Stínadla se bouří https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/184884/bmid_stinadelska-trilogie-stinadla-se-bo-7h7-184884.jpg 5 1765 103

Stínadelská trilogie série

< 2. díl >

Druhý díl volné trilogie (1. Záhada hlavolamu, 3. Tajemství Velkého Vonta) napínavých příběhů legendární party Rychlé šípy. Ztracený ježek v kleci je opět nalezen a s ním se rozvíjí série nových dobrodružství. Vontské hnutí ožije a znovu se schyluje k volbě Velkého Vonta. Rychlým šípům se podaří nalézt první Vontskou kroniku a poznají tajemnou historii zrodu Vontů. Seznámí se s ušlechtilým slepým chlapcem Vláďou Dratušem a právě jemu pomohou stát. Zvláštní bibliofilské vydání, editor Jiří Stegbauer, grafická úprava Marek Jodas. Nakladatelství Ostrov připravilo bibliofilské vydání díla STÍNADLA SE BOUŘÍ, a to v „kobesovském“ provedení. Toto vydání vychází z představy, kterou chtěl v roce 1947 uskutečnit Jaroslav Foglar. Svazek měl původně navazovat na titul Záhada hlavolamu (Nakladatelství Jan Kobes a synové, 1941) a obsahovat všechny ilustrace dr. Jana Fischera, které doprovázely první vydání v přílohovém románu časopisu Vpřed. Avšak přání se J. Foglarovi, samozřejmě tím i J. Fischerovi, z různých důvodů nikdy nesplnilo: příběh Stínadla se bouří již nikdy se všemi původními ilustracemi veřejně nevyšel.... celý text

Zajímavosti (6)

Román Stínadla se bouří se spolu se Záhadou hlavolamu stal vzorem televizního seriálu, byl také zpracován pro rozhlas a namluven na CD. (Luccy78)


Roku 2012, u příležitosti 105. výročí narození Jaroslava Foglara a Jana Fischera, bylo připraveno speciální sběratelské vydání romány, připomínající svou úpravou staré Kobesovky (v podobném duchu byla téhož roku vydána i kniha Pod vlajkou Devadesátky). Kniha vychází ze zjištěných představ autora a ilustrátora o vydání, které mělo být uskutečněno v roce 1947. Poprvé tak byly užity všechny původní ilustrace. Knihu o limitovaném nákladu 230 číslovaných výtisků, v poloplátěné vazbě a s přebalem, vydalo nakladatelství Ostrov. (Luccy78)


Marko Čermák podle románu podobně jako u Záhady hlavolamu nakreslil komiks. (Kmotr99)


Byla zfilmována spolu s 1. dílem stínadelské trilogie v seriálu Záhada hlavolamu. (Kmotr99)


Knihu psal Foglar na pokračování. Začala vycházet v 2.ročníku Vpředu v 1. čísle (vyšlo v říjnu 1946) a ukončena byla v čísle 28. (v dubnu 1947). Zhruba 14 dnů před tím ji Foglar dopsal.
Poté byla dlouhá pauza - až v roce 1967 začala opět vycházet na pokračování v Ostravském kulturním zpravodaji a vycházela prakticky rok až do října 1968. Dokonce i na ni byly pro zájemce vyrobeny desky na vložení nebo případné svázání. (nightlybird)


Kniha poprvé vycházela jako příloha časopisu Vpřed. Knižně vyšla poprvé roku 1970. (Zlord Antiježíš)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.