Hvězda jihu zajímavosti

Hvězda jihu https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30528/bmid_hvezda-jihu-E5y-30528.jpg 4 201 20

Dobrodružný román z jihoafrických diamantových polí líčí historii uměle vyrobeného diamantu, zvaného Hvězda jihu, diamantu, který se při slavnostní hostině záhadně ztratí a jejž neohroženě hledá jeho tvůrce, mladý francouzský inženýr. Kapitoly: 1. Ti Francouzi jsou úžasní chlapíci, 2. Diamantové pole, 3. Trochu vědy, které učí dobrý přítel, 4. Vandergaart Kopje, 5. První práce, 6. Život v táboře, 7. Zával, 8. Velký pokus, 9. Překvapení, 10. John Watkins uvažuje, 11. Hvězda jihu, 12. Přípravy k odjezdu, 13. Napříč Transvaalem, 14. Na sever od Limpopa, 15. Úklady, 16. Zrada, 17. Překážkový běh napříč Afrikou, 18. Pštros, který mluví, 19. Zázračná jeskyně, 20. Návrat, 21. Benátská spravedlnost, 22. Prapodivný dúl, 23. Komturova socha, 24. Padající hvězda. Druhé vydání v Albatrosu. Cena knihy v čase vydání: 24 Kčs.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

L'Étoile du Sud , 1884


více info...

Zajímavosti (4)

Hvězda Jihu je dobrodružný román od Jelusa Verna.
Příběh ve zkratce:
Francouzský inženýr Cyprián Méré se domnívá že vynalezl umělý způsob tvoření diamantů během jeho práce u jihoafrických diamantových dolů.
Po prvním experimentu se domnívá že se podařilo. K tomuto závěru dojde podle diamantu nalezeného po jílem na místě experimentu. Ten je však na oslavu kvůli jeho vytvoření nezvěstný. Po vyšetřování kdo tento zločin spáchal v podezření prchne Cypriánův přítel Matakit. Po nějaké době je přesto dopaden, ale podle jeho výpovědi diamant neukradl a že prchnul pouze ze strachu. Nakonec je diamant (Hvězda jihu) nalezen. Ukáže se i že diamant není uměle vytvořený. Což zachrání Cypriána před popravou, ke které ho odsoudil majitel dolu za odcizení
téhož diamantu. Ten Matakit ukryl pod jíl aby udělal Cypriánovi radost.
Recenze:
Hvězda Jihu je kniha se zajímavým příběhem a krásnými ilustracemi. Mohu ji doporučit téměř každému
a rozhodně stojí za to si ji přečíst. Kdo ví jak se Verne špatně čte tak si to nepřečtou a ti co to neví tak se to teď doví. (HynekČerný)


Podle knihy natočil roku 1969 britský režisér Sidney Hayers film The Southern Star (Jižní hvězda). (Luccy78)


Kromě dobrodružného děje podává román obraz života a práce na diamantových polích v Jižní Africe a zachycuje i divoké, surové a necivilizované mravy, jaké vládly v afrických koloniích a jaké v Africe vládnou mnohdy dodnes.Kromě dobrodružného děje podává román obraz života a práce na diamantových polích v Jižní Africe a zachycuje i divoké, surové a necivilizované mravy, jaké vládly v afrických koloniích a jaké v Africe vládnou mnohdy dodnes. (Luccy78)


Autorství románu je ale poněkud sporné, neboť původní text, který Jules Verne upravil a vydal pod svým jménem, napsal jiný francouzský spisovatel André Laurie. (Zlord Antiježíš)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.