Sencislo9 zajímavosti

Sencislo9 https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37666/bmid_sencislo9-PnN-37666.jpg 4 153 23

Románová pocta Haruki Murakamimu. Druhý román Davida Mitchella líčí příběh Eidžiho Mijakeho, venkovského chlapce z malého ostrůvku na jihu Japonska, který přichází do Tokia hledat svého nikdy nepoznaného otce. Musí se přitom vypořádat s nejrůznějšími nástrahami – od čiré velikosti a anonymity Tokia přes zášť neznámých příbuzných a žoldáků jakuzy až po bezbřehost vlastní fantazie. Pokud totiž Eidži právě nepátrá po otci, neskrývá se před gangstery nebo nečte deníky svého prastrýce, podléhá barvitým denním snům. Kombinace jeho představ s usilovným blouděním po přelidněné metropoli vytváří pozoruhodně mnohovrstevnatou románovou mozaiku, v níž Mitchell uplatňuje vtip, smysl pro parodii a svoji typickou jazykovou tvořivost.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

number9dream , 2001


více info...

Zajímavosti (4)

Na základě filmu PanOpticon, na který se v první kapitole románu vydá protagonista Eidži Mijake do kina, aby sledoval svého otce a jeho právničku, byl natočen krátkometrážní snímek Voormanův problém (2013, režie Mark Gill, 13 minut). V hlavních rolích hrají Martin Freeman (doktor Polonski) a Tom Hollander (Voorman).

V Mitchellově pozdějším románu Hodiny z kostí (2014, česky 2017) se dovídáme, že povídku Voormanův problém napsal jeden z protagonistů románu, spisovatel Crispin Hershey. (MessiáŠ)


Eidži Mijake pocházel z ostrova Jakušima. Pěkný článek o přírodních zajímavostech tohoto ostrůvku najdete zde: http://botany.cz/cs/jakusima/ (Teckovana)


Mitchell prohlásil, že se nechal inspirovat románem Harukiho Murakamiho Norské dřevo. (Minas)


Název knihy je odvozen od Lennonovy písně #9dreams. (Minas)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.