Cipísek zajímavosti

Cipísek https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70824/bmid_cipisek-haf-70824.jpg 4 232 34

Rumcajs série

< 2. díl >

Cipísek je synek Rumcajse a Manky a chytrostí si s nimi v ničem nezadá. Však hned jak se narodil, vylezl k veverce do hnízda na borovici a louskal s ní ořechy. Umí přelstít lišku, jelena, ba i největšího medvěda z lesa Řáholce! Dostane se z každé šlamastyky, vždycky si vírady. A protože je dobrého srdce, má v lese spoustu přátel -- víly, vodníka Volšovečka, ohnivého mužíčka a řadu dalších. Až si o něm všechno v téhle knížce hezky přečtete, jistě se stane i vaším kamarádem.... celý text

Zajímavosti (3)

Z náznaků lze soudit, že se příběh odehrává v 60. letech 19. století. Císařovna v knize se jmenuje Bětka (tj. Alžběta Bavorská, žena Františka Josefa I., známá jako Sisi) a mluví se o vojně s Prusem (bitva u Hradce Králové v r. 1866). Několikrát je zmiňován pruský král Fricek, zřejmě jde o Fridricha Viléma IV. (vládl Prusku v letech 1840–1861). (Luccy78)


Večerníčkové příběhy Rumcajse později Václav Čtvrtek rozšířil o další příhody v několika knihách, nejznámější je trilogie Rumcajs, Cipísek, Manka. První příběhy o Rumcajsovi vyšly v 60. letech 20. století. (Luccy78)


Malebné pohádky si brzy získaly velkou oblibu a byly přeloženy do několika jazyků, vyšly například ve slovenštině, polštině, bulharštině, němčině, maďarštině, rumunštině, estonštině, lotyštině. (Luccy78)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.