Rudý mor zajímavosti

Rudý mor https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16537/rudy-mor-16537.jpg 4 62 13

Rudý mor vyšel z Londonova pera jako reakce na obecnou atmosféru doby a jistě i na osobní spisovatelovu situaci. Jde vlastně o "čistokrevný" vědeckofantastický žánr, tématicky však zasažený pevně na zem. Londonův varovně vztyčený prst - "člověče, pozor, nejsi všemocný" - je svým způsobem stále aktuálnější. Obzvlášť, když datum autorem předpovězené celosvětové tragédie je za dveřmi: 2013!... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Tok
Originální název:

The Scarlet Plague , 1909


více info...

Zajímavosti (1)

"Sme za to, aby sa vydávalo ešte hodnotnejšie zábavné čítanie, ako je toto,
ale protestujeme touto edíciou proti tomu, aby sa vydávalo menej hodnotné.

Redakcia"

...citát na předsázce, myšlen na celou edici Kľúč. Komunistické nakladatelství zřejmě cítí potřebu zdůraznit, že drží ždanovovskou kulturní linii své strany a vydáváním této edice rozhodně nepodporuje komerční a úpadkovou literaturu - produkt buržoasní společnosti. (jóna)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Střelný prach jednou přijde, nic tomu nemůže zabránit - stále stejná a stejná historie. Lidé se rozmnoží a budou spolu bojovat. Střelný prach jim umožní, aby zabíjeli miliony lidí. A jenom tímto způsobem, ohněm a krví, vzejde jednoho vzdáleného dne nová civilizace. Ale k čemu to vše bude? Stejně tak, jako zanikla stará civilizace, zanikne i ta nová. Možná bude potřebovat padesát tisíc let, než dospěje ke svému vrcholu, ale zajde stejně. Jediné, co zůstává, je kosmická síla a hmota, která stále proudí, stále tvoří a ničí a vytváří pořád stejné postavy - kněze, vojáky a krále. Ze rtů nemluvněte vychází moudrost všech věků. Někteří budou bojovat, jiní vládnout, další se budou modlit, ale všichni ostatní se budou dřít až do krve, zatímco z jejich krvavých mozolů vyvstává znovu a znovu ta nekonečná oslňující krása a nedostižný zázrak civilizovaného státu. Nic, vůbec nic by se nezměnilo, kdybych všechny ty nashromážděné knihy zničil. I když tu budou, i když se ztratí, všechno je jedno. Veškerá pravda bude stejně znovu objevená a staré lži budou přežité a vyvrácené.