Rozum a cit zajímavosti

Rozum a cit https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/133271/rozum-a-cit-133271.JPG 4 2569 307

Rozum a cit byl prvním publikovaným románem Jane Austenové. Hlavními hrdinkami jsou sestry Mariana a Elinor Dashwoodovy, které mají ještě malou sestru Margaret a staršího nevlastního bratra Johna. Na začátku románu zemře pan Daswood a paní Dashwoodová se i s dcerami musí odstěhovat z rodinného sídla, které připadlo nejstaršímu synovi. S omezenými prostředky se paní Dashwoodová a její dcery usadí v malém venkovském domku, kde Mariana i Elinor prožívají své první lásky i zklamání. Mariana se řídí především svými city a své starší sestře Elinor, která má racionálnější pohled na svět, vyčítá chlad a rezervovanost. Ale na konec zjistí, že rozum a cit se nemusí vylučovat,,,... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Sense and Sensibility , 1811


více info...

Zajímavosti (5)

V roku 2001 natočil Český rozhlas rozhlasovú dramatizáciu tohto románu. (vmatusko)


Knihu v roce 1995 zfilmoval Ang Lee, v hlavní roli s Hughem Grantem a Emmou Thompson. (AnetW94)


Kniha se rodila postupně. První verzi autorka vytvořila kolem roku 1795 jako román v dopisech pod názvem Elinor a Marianne, později v listopadu roku 1797 ho přepracovala a změnila název na Rozum a cit. Svou nynější podobu získalo dílo až po roce 1809, kdy na něm jeho autorka provedla poslední změny jako přípravu pro definitivní vydání v roce 1811. (AnetW94)


Poprvé byl román vydán v roce 1811 pod pseudonymem A Lady, neboli Dáma. Pouze nejbližší rodinní příslušníci věděli, kdo je autorkou románu. (AnetW94)


Britská televizní stanice BBC převedla knihu do seriálové podoby v roce 2008. (AnetW94)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.