Šifra mistra Leonarda zajímavosti

Šifra mistra Leonarda https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37164/mid_sifra-mistra-leonarda-TLg-37164.jpg 4 7097 703

Robert Langdon série

< 2. díl >

Vražedné tajemství zakódované do nejznámějšího Leonardova obrazu sahá až do dnešních dnů… Ve hře není nic menšího než svatý grál! Robert Langdon, uznávaný harvardský profesor náboženské symbolologie, pobývá služebně v Paříži, když v jeho hotelovém pokoji zazvoní telefon. Správce uměleckých sbírek v Louvru byl zavražděn. Co s tím má společného profesor historie? Důvod leží hned vedle mrtvého těla: nevysvětlitelná šifra, kterou tam policie objevila. Langdon se pouští do pátrání a k svému ohromení náhle vidí, že kamsi do temnot vede stopa zřetelných nápovědí, viditelných pro všechny, kdo vidět chtějí, obsažených přímo v díle geniálního Leonarda da Vinci. Do hry se zapojí také talentovaná odbornice na šifry a kódy, Sophie Neveuová, a na světlo vycházejí další záhadné souvislosti, naznačující spojení zavražděného s elitní společností, tajným řádem zvaným Převorství sionské, jehož členem byl kdysi i sám Leonardo. Nastává bezdechá honba Paříží i Londýnem, zatímco nepřátelé beze jména a bez tváře se snaží všechno překazit. Pradávné tajemství, jehož zveřejnění by znamenalo přepsání lidských dějin, má zůstat navěky skryto…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: , Metafora
Originální název:

The Da Vinci Code , 2003


více info...

Zajímavosti (7)

Knihy se prodalo po celém světě několik milionů výtisků a údajně jde o největší bestseller 21. století. (chaera)


Způsob podání fakt vedl různé instituce i činitele katolické církve, proti které je román částečně namířen, k tomu, že ho kritizovali nebo dokonce doporučili nekupovat. (chaera)


Do češtiny byl román přeložen hned dvakrát: v roce 2003 vyšel překlad Zdíka Duška pod názvem Šifra mistra Leonarda v nakladatelství Metafora, v roce 2005 překlad Barbory Michálkové pod názvem Da Vinciho kód vydalo nakladatelství Argo. (chaera)


V souvislosti s tímto románem musel autor čelit obvinění z plagiátorství, které proti němu vznesli Michael Baigent a Richard Leigh, dva ze tří autorů knihy Svatá krev a svatý grál z roku 1982, ve které se zabývají teoriemi, že Ježíš a Máří Magdaléna byli manželé, měli dítě a jejich potomci dodnes žijí. Britský Nejvyšší soud jejich žalobu zamítl. (chaera)


Kniha byla ihned po jejím vydání zakázána církví, jelikož se naváží do základních pilířů víry. (chaera)


Kniha je zakázána v Libanonu.Zákaz odůvodnili tím, že je urážlivá pro křesťany. (MarekG)


Dan Brown psal postavu inspektora Fache již s tím, že ji později bude hrát Jean Reno. (Coonan)


Ocenění knihy (1)

2005 - British Book Awards (Book of the Year)


Související novinky (1)

Na Plovárně s Danem Brownem

22.04.2014


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.