Pýcha a předsudek zajímavosti

Pýcha a předsudek https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/364328/bmid_pycha-a-predsudek-OZt-364328.jpg 5 7267 1100

Není to jen příběh o potížích spojených s provdáváním dcer odehrávající se na počátku devatenáctého století a pečlivý popis života na ospalém britském venkově. V románu najdeme i skvěle vykreslené portréty jeho hrdinů i melancholické zamyšlení nad vládou peněz a váhou společenského postavení.

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Omega
Originální název:

Pride and Prejudice , 1813


více info...

Zajímavosti (11)

Adaptací Pýchy a předsudku je stále víc a víc, některé z nich jsou i docela bizarní. Vzniklo minimálně 11 filmových a televizních verzí knihy (jednou z nejvýraznějších je minisérie z roku 1995 s Colinem Firthem v hlavní roli). Mezi volněji inspirované adaptace patří slavné Deníky Bridget Jonesové, bollywoodský film Moje velká indická svatba, mysteriózní román a adaptace Smrt přichází do Pemberley, webseriál The Lizzie Bennet Diaries nebo Pýcha, předsudek a zombie. (Ještěrka2004)


Austenová prodala práva na vydání Pýchy a předsudku za 110 liber, ačkoliv v dopise zaslaným s rukopisem požadovala 150. Rozhodla se pro jednorázovou platbu a vzdala se odměn z prodeje knihy, aby se vyhnula riziku z neúspěchu. Škoda, že to riziko nepodstoupila, kniha se totiž stala bestsellerem a třetího dotisku se dočkala už v roce 1817. A dotiskuje se do dneška. (Ještěrka2004)


Sama autorka si dělala starosti s tím, zda není její text a téma příliš lehké. Nakonec byla však Austenová s románem spokojená, zejména s postavou Elizabeth. V jednom dopise napsala: „Musím se přiznat, že ji považuji za jednu z nejvíce okouzlujících hrdinek, která se kdy v literatuře objevila.“ (Ještěrka2004)


Austenová se nikdy nepřiznala k autorství svých knih. Na obálce vždy stálo pouhé „By a Lady“. Titulka Pýchy a předsudku hlásala „od autorky Rozumu a citu“. Až po její smrti se Janin bratr rozhodl světu odhalit její totožnost. (Ještěrka2004)


Postavy v Pýše a předsudku několikrát probírají Darcyho příjem 10 000 liber ročně. Jak moc to ale doopravdy je? V roce 2013 vypočítal The Telegraph částku, kterou by pan Darcy dostával v případě, že by žil v moderní době. Přišel by si asi na 12 milionů liber za rok. A to je jen profit navíc k mnohem cennějšímu panství a dalšímu majetku. Není divu, že se o tom zmiňuje i pan Bennet „Je bohatý, to je pravda, a koupí ti víc skvělých toalet a skvělých kočárů než Bingley Jane.“ Vzít si Darcyho by dnes znamenalo vzít si nějakého bohatého magnáta. (Ještěrka2004)


Stejně jako její postavy, i Jane Austenová byla odmítnuta kvůli chudobě své rodiny. (Ještěrka2004)


Pýcha a předsudek je tzv. román rodinného života (angl. domestic novel), který s ironickým podtextem líčí prostředí anglického venkova, tamní rodinné vztahy a snahy matek najít pro své dcery vhodné ženichy. (Markysek45)


Keira Knightley velmi chtěla roli Elizabeth Bennet , ale zároveň se jí bála . Důvodem bylo, že od svých sedmi let zbožňovala Jane Austen a speciálně její knihu Pýcha a předsudek , a bála se , že pro tu roli není dost dobrá. Dokonce šla za svým agentem a snažila se ho přesvědčit aby jí nedohodl setkání s režisérem , protože ona je velký fanoušek Jane Austin a pro tu roli není připravena , ale on jí řekl, že právě proto , že má tak ráda Jane Austin, bude dobrá . (Knížkařka)


První verzi románu sepsala v letech 1795 – 1797 a pojmenovala ji First Impresions (První dojmy). Nepodařilo se jí ale pro něj najít vydavatele, takže jej prozatím odložila a začala pracovat na románu Rozum a cit (Sense and Sensibility), po jehož vydání (1811) se k Prvním dojmům vrátila, přepracovala je a pod jménem Pýcha a předsudek vydala (1813). (AnetW94)


Kniha inspirovala několik filmařů. Uvádím tato zpracování: Pýcha a předsudek, rok 2005, režie Joe Wright, v hlavní roli Keira Knightley; Moje velká indická svatba, rok 2004, režie Gurinder Chadha; Pýcha a předsudek, rok 2003, režie Andrew Black, v hlavní roli Kam Heskin; Pýcha a předsudek (seriál), rok 1995, režie Simon Langton, v hlavní roli Colin Firth. (D.-e.-e.-)


Román a její autorku dokonce odsoudila i tak veliká spisovatelka jako
Charlotte Brontëová. Vytýkala jí, že nevzrušuje čtenáře ničím prudkým, což je možná vzhledem k románům Brontëové v jistém smyslu pravda. Charlotte přiznává své kolegyni "věrnost čínských kreseb a kouzla miniaturní malby" a uznává: "Svou práci v popisování povrchu života lepší anglické společnosti dělá obdivuhodně dobře."

Tón formulace o "popisování života" je téměř urážlivý, ale odhaluje skutečnost, že Charlotte Brontëová nebyla schopna vidět to nejcennější a zároveň to nejnovější, čím k literární tvorbě Austenová přispěla: IRONICKÝ PODTEXT PŘÍBĚHU, nemluvě o evidentním faktu, že Elizabeth Bennetová Jane Austenové a Jana Eyrová Charlotty Brontëové jsou pokrevními sestrami, že se liší pouze tónem malby, ale obě že jsou zrozeny z téže vnitřní TOUHY PO SVOBODĚ. (D.-e.-e.-)