Průvodce inteligentního člověka po moderní kultuře zajímavosti

Průvodce inteligentního člověka po moderní kultuře https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65668/bmid_pruvodce-inteligentniho-cloveka-po--x0V-65668.jpg 4 22 1

Inspirativní sbírka esejů předkládá teorii moderní kultury a obhajobu kultury v její vyšší a kritičtější podobě. Kniha plná přesných a břitkých formulací i suchého britského humoru.

Literatura světová Fejetony, eseje Literatura naučná
Vydáno: , Academia
Originální název:

An Intelligent Person's Guide to Modern Culture , 1998


více info...

Zajímavosti

Zatím zde není žádná zajímavost, ale níže najdete ocenění a související novinky.


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Ve věku techniky používáme čím dál tím lepší prostředky k dosažení našich cílů, zároveň však máme čím dál méně jasno v tom, proč bychom o ně měli usilovat. (...) Lidstvo ovládlo prostředky, a tak se zbavilo otročení, zároveň si však přivodilo nejasnost ve věci cílů – není schopno odpovědět na otázku, co bychom měli cítit nebo dělat, tak, aby bylo s touto odpovědí spokojeno. Tato nejasnost se ještě prohlubuje s nástupem konzumní společnosti, ve které se všechny aspekty života společnosti podřizují diktátu spotřeby. A spotřeba ve své každodenní podobě žádný cíl nemá. Jen zničí spotřebovávanou věc a my zůstaneme stát s prázdnýma rukama: cíle toho, jenž spotřebovává, jsou jen věčně se opakující iluzivní obrazy, které zmizí, jakmile mu vstoupí do zorného pole, zničené apetitem, který je vyhledává. Konzumní společnost je proto hotovou fantasmagorií, místem, v němž duchy uspokojení stíhají duchové skutečných tužeb.