Přístav volá zajímavosti

Přístav volá https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40930/pristav-vola-40930.jpg 4 466 46

S touto knížkou je neodmyslitelně spjat pojem „modrý život”, dodnes známý nejen těm, kteří prožívali mládí za první republiky, ale i dalším generacím. Sedm zásad rytířského života, které spisovatel vložil do knihy Přístav volá, pomáhá již mnoho let dětem být zdravými, čestnými a podporuje jejich sebevědomí. Příběh Jiřího Dražana, který hledá pravého kamaráda, jemuž by mohl důvěřovat a svěřovat mu svá tajemství, se odehrává ve spleti tajemných uliček Přístavní čtvrti. Jiří zde prožívá v partě obyčejných kluků spíše nepříjemné zážitky, a tak se snaží podobat svému vytouženému vzoru Láďovi Vilemínovi.... celý text

Zajímavosti (6)

V roce 2014, u příležitosti 80. výročí prvního knižního vydání, byl Přístav volá nově zpracován Milanem Teslevičem jako kreslený seriál. Stostránkovou vázanou knihu formátu A4 vydalo nakladatelství Olympia. (Luccy78)


Přístav volá byl v režii Jana Fuchse zdramatizován pro rozhlas. Text knihy upravil Boris Vlas a hlas postavám dali Alfred Strejček a Ondřej Kepka. (Luccy78)


V příběhu je patrná inspirace zážitky z vlastního života Jestřába. Vždyť on sám si vydělával na pořízení kola vynášením kbelíků s popelem, půjčováním knížek nebo vypracováním úkolů pro spolužáky. Také loučení Jiřího a Ládi prožil Jaroslav Foglar sám, když se jeho kamarád Jarda Pacovský „Páca“ stěhoval s rodiči do Hradce Králové. Patrně i Přístavní čtvrť bude mít vzor ve staré Praze. V románu je popisována jako čtvrť starodávných, spletitých křivolakých uliček, která je ze tří čtvrtin obtékána řekou. Takový popis docela dobře odpovídá staré, dnes už zčásti zbořené, zástavbě Holešovic. (Luccy78)


Tato kniha také vyšlo ve dvousvazkovém vydání v Braillově písmu pro potřeby nevidomých dětí.
Vydalo Technické muzeum Brno v roce 2002. (nightlybird)


Jde o třetí Foglarovu knihu - ale o první vydanou. V roce 1934 vypsalo nakladatelství Melantrich soutěž o nejlepší knihu pro mládež s tím, že nejlepší práce bude finančně oceněna a vydána, které se Foglar zúčastnil. Na podzim roku 1934 byl skutečně spolu s Plevou (Hoši s danamitem)a Hejdukem (Hoch a džbán) vybrán, oceněn, odměněn a vydán knižně jeho první chlapecký román pod názvem a za okolností, které uvedl tyzik.cejka. (nightlybird)


Jaroslav Foglar této knize dal původně název Modrý život Jiřího Drážána. Nakladatelství, které vydalo první vydání této knihy, řeklo, že je název moc dlouhý, a tak přišel název Přístav volá. Foglar s tím souhlasil. (tyzik.cejka)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.