Poslední Mohykán zajímavosti

Poslední Mohykán https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/112335/bmid_posledni-mohykan-645e635a144d9.jpg 4 591 82

Román, který od čtyřicátých let 19. století obžalovává americkou t. zv. "demokracii" ze zločinu vyhlazovacích válek s indiánskými kmeny. Líčí způsob života i boje Indiánů, kteří statečně bránili zemi, v níž od nepaměti žili, kteří sice ve válkách prohráli, protože svým způsobem života patřili do věku vývojem překonaného, ale kteří nemusili zbytečně ve statisících zahynout, kdyby do jejich země bývali přišli lidé šetrní k domorodým obyvatelům. Titulní hrdina románu - poslední, kdo zůstal na živu z moudrého a statečného kmene Mohykánů - stal se obecně známým typem amerických národních dějin.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihy
Originální název:

The Last of the Mohicans , 1826


více info...

Zajímavosti (1)

V tomto příběhu nás neupoutá jen dramatický spád událostí, rozehraná fantazie, ale i krása líčení života a zvyků indiánských kmenů, pestrá malba přírody, a hlavně tajemného a nebezpečného pralesa.
Není divu, že mezi několika desítkami děl, jež J. F. Cooper za svého života napsal, zaujímá Poslední Mohykán jedno z nejpřednějších míst, hlavně pro silný humanistický patos, jímž Cooper bránil a oslavil americké Indiány. (Luccy78)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.