Pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy zajímavosti

Pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21492/bmid_pravdivy-pribeh-neda-kellyho-a-jeho-RKp-21492.jpg 4 33 7

Historický román, inspirovaný skutečným příběhem legendárního australského bandity Neda Kellyho, popraveného v roce 1880. Strhující román jednoho z nejvýraznějších australských autorů vypráví o chlapci vyrůstajícím v irské přistěhovalecké rodině, o bídě a drsném životě domkářů v Austrálii 19. století a o tom, jak je snadné ocitnout se na nesprávné straně zákona, pokud se člověk nenarodil jako boháč a nemíní spolupracovat se zkorumpovanou policií. Bandita Ned Kelly, proslulý štědrostí ke svým příznivcům, byl po své smrti mezi chudými australskými přistěhovalci skutečnou legendou, mužem, který vášnivě protestoval proti nespravedlnosti, páchané na chudých nájemcích půdy a jeho mýtus snese srovnání s anglickým Robinem Hoodem. Kniha získala prestižní literární cenu Booker Prize za rok 2001.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

True History of the Kelly Gang , 2000


více info...

Zajímavosti (5)

Zbojníkova lebka se nenašla

Kelly se podle něj stal "dítkem Božím", když byl roku 1854 nebo 1855 (přesné datum jeho narození není známé) pokřtěn a když svůj krátký život ukončil za přítomnosti kněží v melbournské věznici. Kelly byl usvědčen z vraždy tří policistů a roku 1880 byl oběšen.
Zbojníkovy ostatky byly nalezeny v hromadném hrobu a identifikovány s pomocí DNA roku 2011. Nenašla se však lebka. Všechny ostatní kosti byly uloženy do rakve, kterou White pokropil svěcenou vodou
Dnešní obřad považuje kněz za nápravu křivdy, která se stala matce Ellen, jež nedostala synovo tělo. Právě vedle jejího hrobu byl v souladu se svým posledním přáním nyní pohřben. V Gretě jsou také hroby Kellyho bratra a jednoho z členů gangu. \"Vynaložili jsme velké úsilí, aby zůstal v bezpečí,\" řekla praneteř Kellyho Joanne Griffithsová.
Posmrtnou masku mohou turisté vidět ve vězení, kde byl kdysi držen. \"Myšlenka, že se i z hrobu stane turistická atrakce, je nám odporná,\" konstatoval zbojníkův prasynovec Anthony Griffiths. Zabránit tomu ale bude těžké. Reklamy s jeho jménem zvou na pivo. Podomácku vyrobené brnění, které používal v přestřelkách, je vzorem pro poštovní schránky. Ned Kelly je nedílnou součástí australského folkloru. Přispěl k tomu i bezpočet knih a filmů, které inspiroval (asam)


Zbojník Kelly, sporná postava australských dějin, byl pohřben
Melbourne - Austrálie pohřbila svého Jánošíka. Celých 132 let poté, co byl oběšen, spočinul v hrobě nejslavnější australský zbojník Ned Kelly. Pro jedny to byl chladnokrevný vrah, pro druhé spravedlivý bojovník proti anglickým kolonistům. Jeho postava dosud rozděluje australskou veřejnost na dva nesmiřitelné tábory.
Celkem 450 příbuzných a příznivců se přišlo rozloučit s Kellym do kostela v australské Wangarattě. Asi hodinová mše se konala v kostele svatého Patrika. Obřad řídil kněz White, jenž pochází z Jerilderie. To patří k místům, kde Kelly raboval. White působil jako kněz rovněž ve městě Euroa, v němž Kelly vyloupil banku roku 1878. \"Kellyho příběh mne jako chlapce fascinoval. Cítím se poctěn nabídkou vést tuto mši v tomto katolickém kostele,\" vysvětlil White. Whiteovi ale telefonovalo několik pobouřených občanů a kritizovali ho za ochotu vést obřad.
více informací na:
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/211713-zbojnik-kelly-sporna-postava-australskych-dejin-byl-pohrben (asam)


Ocenění

2001 - Commonwealth Writers' Prize (Best Book - South East Asia and South Pacific)
2001 - Commonwealth Writers' Prize (Best Book)
2001 - Booker Prize

Štítky knihy

zfilmováno australská literatura kolonizace Austrálie Bookerova cena

Autorovy další knížky

Peter Carey
australská, 1943
2003  76%Pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy
2003  82%Oskar a Lucinda
2011  51%Parrot a Olivier v Americe
1998  50%Daňová inspektorka

Kniha Pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy je v

Přečtených37x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených3x
Knihotéce24x
Chystám se číst49x
Chci si koupit9x
dalších seznamech5x