Pokání zajímavosti

Pokání https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38391/bmid_pokani-zH5-38391.jpg 4 1230 238

To, co se odehrálo jednoho letního dne poloviny třicátých let ve venkovském domě jedné středostavovské rodiny, nás v mistrovské psychologické drobnokresbě vtáhne do vztahů a atmosféry, v níž tušíme, že se stane něco, co zcela rozvrátí dosavadní řád a poklid. Tragédie nastává jako důsledek omylu třináctileté hrdinky, která si chování lidí okolo sebe špatně vyložila a v touze po pozornosti a uznání ze strany dospělých obviňuje nevinného. Po této ouvertuře se příběhy jednotlivých postav rozvíjejí až v průběhu 2. světové války. Nyní již dospělé hrdince dochází, jak se mýlila a snaží se napravit, co způsobila. Postupem času se rozvine a uplatní její literární talent, a tak se jejím osobním pokáním na závěr života stává příběh, jímž oživuje to, co jejím přičiněním nemohlo nastat ve skutečnosti. Stylisticky bravurní dílo se skvěle propracovanou strukturou, přesvědčivou psychologií postav a velmi silným příběhem je také zamyšlením nad rolí spisovatele a nad vztahem literatury a skutečnosti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Atonement , 2001


více info...

Zajímavosti (5)

V roce 2001 byla kniha Pokání nominována na Man Bookerovu cenu, cenu však nevyhrála. (HanaMalina)


Ian McEwan se na filmu Pokání zúčastnil jako producent. (HanaMalina)


V roce 2007 natočil podle knižní předlohy stejnojmenný film režisér Joe Wright, v hlavních rolích se zde představili Keira Knightley a James McAvoy. (chaera)


SPOILER: Briony v příběhu obdrží dopis od literárního kritika a editora Cyrila Connollyho. Connolly (1903 - 1974) byl uznávaným kritikem a dlouhodobě pracoval v literárním magazínu Horizon. (paulhunter)


Pokání obsahuje odkazy na řadu literárních děl, jako je Grayova anatomie (Henry Gray), Vlny (Virginia Woolf), Neblahý Juda (Thomas Hardy), The Golden Bowl (Henry James), Opatství Northanger (Jane Austen), Clarissa (Samuel Richardson), Lolita (Vladimir Nabokov), Dusty Answer (Rosamond Lehmann) a Bouře, Macbeth, Hamlet, Večer tříkrálový (William Shakespeare). McEwan řekl, že byl přímo ovlivněn dílem Poslíček od H. L. Hartleyho. (paulhunter)


Ocenění knihy (3)

2002 - Commonwealth Writers' Prize (Best Book - Europe and South Asia)
2002 - Los Angeles Times Book Prize (Fiction)
2002 - National Book Critics Circle Award (Fiction)


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.