Tanec s draky zajímavosti

Tanec s draky https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/124835/bmid_tanec-s-draky-OaI-124835.jpeg 5 2689 230

Na východě, sužována svými nepřáteli, vládne jako královna města postaveného na prachu a smrti Daenerys, poslední potomek rodu Targaryenů, jejíž draci vyrostli do hrůzné dospělosti. Nyní, když je známo místo jejího výskytu, se mnozí vydali Daenerys a její draky hledat. Mezi nimi i trpaslík, Tyrion Lannister. Mezi další hledače patří dornský princ, železný kapitán i tajemný modrovlasý mladík, který zdaleka není tím, za koho jej vydávají... Na severu stojí velká Zeď z ledu a kamene – stavba pevná jenom tak, jako jsou pevní ti, kdo na ní slouží. Jejím 998. velitelem byl zvolen nemanželský syn Eddarda Starka, Jon Sníh, který má nepřátele jak v Hlídce, tak za Zdí, kde se šikují k útoku armády divokých... A za Zdí je i malý chlapec, jeho bratr Bran, obdařený dosud netušenými schopnostmi.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Talpress
Originální název:

A Dance with Dragons , 2011


více info...

Zajímavosti (10)

Zatímco první polovina knihy se odehrává ve stejnou dobu jako předchozí díl, Hostina pro vrány, jen na jiných místech, postupem času se linky spojují a závěr knihy už je novým dějem i pro postavy z knihy předchozí. Šestá kniha už má být klasicky chronologicky navazující. (Benjiki)


Kniha Tanec s draky vyhrála GoodReads Choice Awards za rok 2011 v kategorii Best Fantasy (8530 hlasů). (LibraryGirl)


Stejně jako Hostina pro vrány, i Tanec s draky se dostal na první příčku žebříčku bestsellerů New York Times. (Markysek45)


Tanec s draky měl být původně název druhé knihy, když Martin příběh ještě plánoval jako trilogii, a některá starší americká vydání první knihy série, Hry o trůny, uvádějí Tanec s draky jako následující knihu. (Markysek45)


Celkem 16 POV postav plus jedna pro Prolog a jedna pro Epilog. POV: Prolog: Varamyr Šestikůže - měnič; Jon Sníh; Bran Stark; Davos Mořský; Theon Greyjoy; Aša Greyjoy; Melisandra z Ašaje; Daenerys Targaryen; Tyrion Lannister; Quentyn Martell; Jon Connington; Ser Barristan Selmy; Victarion Greyjoy; Arya Stark; Areo Hotah; Ser Jaime Lannister; Cersei Lannister; Epilog: Kevan Lannister. (Zlord Antiježíš)


Pozdější vydání bylo dáno tím, že Hostina pro vrány a Tanec s draky měly vyjít jako jediná společná kniha. Nicméně, když sám Martin zjistil, jak moc stran by tato kniha měla, raději ji rozdělil na ony dvě zmíněné. Obě se odehrávají ve zhruba stejný čas, ale po většinu děje sledují každá jiné postavy. Až od poloviny Tance narážíme i na postavy uvedené v Hostině. (Minas)


Datum prodeje byl stanoven na 12. července 2011, ovšem kvůli chybě německé verze obchodu Amazon došlo o zhruba dva týdny k předčasnému vydání 180 kopií knihy. Martin požádal všechny, ke kterým se Tanec s draky dostal dříve, aby neprozrazovali děj fanouškům, kteří jej zatím nečetli. Několik stránek zaměřených na ságu Písně ledu a ohně vyhlásilo embargo na fóra, aby se zamezilo úniku informací. (paulhunter)


Původně měl Tanec s draky vyjít již v roce 2006, ale Martin knihu dokončil až o téměř pět let později. (paulhunter)


Ocenění

2012 - Locus Awards (Best Fantasy Novel)
2011 - Goodreads Choice Awards (Best Fantasy)