Střet králů zajímavosti

Střet králů https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79149/bmid_stret-kralu-3mQ-79149.png 5 3850 286

Čas zešílel. Deset let dlouhé léto pokoje a hojnosti se blíží ke konci, a jako zuřivá bestie se neodvratně blíží krutá, mrazivá zima. Dva mocní muži – král Robert Baratheon a lord Eddard Stark – kteří třímali žezlo moci v časech nuceného míru, jsou mrtví. Zatímco oblohu protíná znamení zkázy – kometa barvy krve a plamene – o moc nad rozdělenou říší bojuje šest frakcí. Eddardův syn Robb byl korunován za Krále severu. Na jihu vládne domnělý následník trůnu Joffrey Baratheon, oběť intrik dvořanů v Králově přístavišti. O trůn usilují také dva Robertovi bratři a ke starému způsobu dobývání se rovněž vrací v nemilost upadlý rod Železných mužů. V bitvě o světadíl riskuje svou existenci i exilová královna, Matka draků. A na severu se muži Noční hlídky vydávají do krutých končin za Zeď, aby se vypořádali s Divokými a Jinými, co tam přebývají. Na pozadí krvesmilstva a bratrovraždy, alchymie a válek lze cenu slávy měřit jen krví. A chuť vítězství mohou poznat pouze muži a ženy z té nejtvrdší oceli... a s tím nejtvrdším srdcem. Protože – když se střetnou králové – chvěje se celá říše.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Talpress
Originální název:

A Clash of Kings , 1998


více info...

Zajímavosti (6)

Ačkoliv nikdy nedojde k přímé ukázce jako v seriálové adaptaci, je v knize několikrát naznačen homosexuální vztah mezi Lorasem a králem Renlym. (Benjiki)


Kniha poprvé vyšla 16. listopadu 1998 ve Velké Británii, americké vydání přišlo až v březnu 1999. V roce 1999 vyhrála kniha cenu Locus (stejně jako předchozí díl Hra o trůny) a byla nominována na cenu Nebula. (Markysek45)


Myšlenka války pěti králů je inspirována historickým střetem, tzv. Války růží. Jde o sérii bitev v občanské válce v anglii v 15. stol. V tomto konfliktu jako hlavní síly figurovaly, předobraz románových Lannisterů - historičtí Lancasterové s rudou růží ve znaku, a předobraz románových Starků - historický rod Yorků s růží bílou. Další informace o Válce růží např. na wikipedii, za zmínku ale určitě ještě stojí jména anglických králů z rodu Yorků, především Edward IV a Edward pátý, u kterých se paralela se jménem Eddard vyloženě nabízí. (Zlord Antiježíš)


Stejně jako všechny knihy Písně ledu a ohně, je i tato vyprávěna stylem POV (Point of View / úhel pohledu) očima několika hlavních postav sledující různé dějové linie. V případě Střetu králů jde o devět hlavních postav plus jedna vedlejší v prolog. POV: Prolog: mistr Cressen - mistr na Dračím kameni; Lady Catelyn Stark z rodu Tully; Ser Davos Mořský; Sansa Stark; Arya Stark; Bran Stark; Jon Sníh; Tyrion Lannister; Daenerys Targaryen; Theon Greyjoy. (Zlord Antiježíš)


Inspirací pro Quarth je bájemi opředený starověký Babylón, město oplývající nezměrným bohatstvím a mocnými hradbami, o němž se zmiňuje i Starý zákon. V tomto hlavním městě mezopotámie zemřel Alexandr Veliký (Makedonský). (Zlord Antiježíš)


Na motivy knihy byla natočena 2. série seriálu "Game of Thrones" z roku 2012. (Gerret)


Ocenění knihy (1)

1999 - Locus Awards (Best Fantasy Novel)


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Někteří lidi jsou jako meč, stvoření pro boj. Když je pověsíš na zeď, zrezivějí. - Donal Noye