Střet králů zajímavosti

Střet králů https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/359899/bmid_stret-kralu-qvp-359899.jpg 5 3855 286

Král i jeho místokrál jsou mrtví. Západozemí čelí největší krizi od rebelie proti šílenému králi. Roberta Baratheona rozpáral kanec, Eddard Stark se stal obětí intrik, které se snažil sám rozplést. Království je bez silného panovníka a svou šanci větří velcí i malí hráči. Robb Stark je korunován králem Severu, na jihu o trůn usilují bratři krále Roberta. Druhý díl dnes již legendárního cyklu Píseň ledu a ohně se odehrává v ještě zběsilejším tempu než Hra o trůny. George R. R. Martin bez uzardění ničí ve své knize celé armády, o jednotlivcích nemluvě. Nečekané zvraty, krutá politika, závist i pomsta jsou kořením, kterým autor rozhodně nešetřil. Střet králů může propuknout naplno. Vychází v novém překladu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Argo
Originální název:

A Clash of Kings , 1998


více info...

Zajímavosti (6)

Ačkoliv nikdy nedojde k přímé ukázce jako v seriálové adaptaci, je v knize několikrát naznačen homosexuální vztah mezi Lorasem a králem Renlym. (Benjiki)


Kniha poprvé vyšla 16. listopadu 1998 ve Velké Británii, americké vydání přišlo až v březnu 1999. V roce 1999 vyhrála kniha cenu Locus (stejně jako předchozí díl Hra o trůny) a byla nominována na cenu Nebula. (Markysek45)


Myšlenka války pěti králů je inspirována historickým střetem, tzv. Války růží. Jde o sérii bitev v občanské válce v anglii v 15. stol. V tomto konfliktu jako hlavní síly figurovaly, předobraz románových Lannisterů - historičtí Lancasterové s rudou růží ve znaku, a předobraz románových Starků - historický rod Yorků s růží bílou. Další informace o Válce růží např. na wikipedii, za zmínku ale určitě ještě stojí jména anglických králů z rodu Yorků, především Edward IV a Edward pátý, u kterých se paralela se jménem Eddard vyloženě nabízí. (Zlord Antiježíš)


Stejně jako všechny knihy Písně ledu a ohně, je i tato vyprávěna stylem POV (Point of View / úhel pohledu) očima několika hlavních postav sledující různé dějové linie. V případě Střetu králů jde o devět hlavních postav plus jedna vedlejší v prolog. POV: Prolog: mistr Cressen - mistr na Dračím kameni; Lady Catelyn Stark z rodu Tully; Ser Davos Mořský; Sansa Stark; Arya Stark; Bran Stark; Jon Sníh; Tyrion Lannister; Daenerys Targaryen; Theon Greyjoy. (Zlord Antiježíš)


Inspirací pro Quarth je bájemi opředený starověký Babylón, město oplývající nezměrným bohatstvím a mocnými hradbami, o němž se zmiňuje i Starý zákon. V tomto hlavním městě mezopotámie zemřel Alexandr Veliký (Makedonský). (Zlord Antiježíš)


Na motivy knihy byla natočena 2. série seriálu "Game of Thrones" z roku 2012. (Gerret)


Ocenění knihy (1)

1999 - Locus Awards (Best Fantasy Novel)


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Někteří lidi jsou jako meč, stvoření pro boj. Když je pověsíš na zeď, zrezivějí. - Donal Noye