Bouře mečů zajímavosti

Bouře mečů https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378406/bmid_boure-mecu-s7y-378406.jpg 5 3520 273

Třetí díl cyklu Píseň ledu a ohně zastihuje přeživší hrdiny v překotných událostech. Název knihy Bouře mečů doslova a do písmene vystihuje vražedné tempo, v němž George R. R. Martin pokračuje ve svém vyprávění. Královská vybíjená pokračuje, a i když rod Starků nadále drží sever, nad Robbem se stahují mračna, a také jeho sourozence čeká nejedna těžká zkouška. Tyrion stále obtížněji manévruje mezi intrikami vlastní sestry, která větří příležitost rodu Lannisterů na ovládnutí Západozemí. Zdivočelí se odhodlají překročit Zeď a Jon Sníh učiní závažná rozhodnutí. A Daenerys? Krom krmení rostoucích draků musí posbírat armádu, jež jí pomůže znovu dobýt její dědictví – všech Sedm království. Epické vyprávění s desítkami jednajících postav se díky seriálu HBO stalo nejúspěšnější fantasy ságou od dob Pána prstenů. Na celém světě má miliony nadšených fanoušků, kteří netrpělivě čekají na každé pokračování. Píseň ledu a ohně vychází v novém překladu a úpravě.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Argo
Originální název:

A Storm of Swords , 2000


více info...

Zajímavosti (6)

Bouře mečů byla rovněž jako první kniha ze série nominována na cenu Hugo, což je jedno z nejprestižnějších ocenění ve světě sci-fi a fantasy literatury. Tuto cenu ale nakonec vyhrál Harry Potter a Ohnivý pohár. (Markysek45)


Kniha poprvé vyšla 8. srpna 2000 ve Velké Británii, americké vydání následovalo v listopadu 2000. V roce 2001 vyhrála kniha cenu Locus (stejně jako předchozí díly ságy) a byla nominována na cenu Nebula. (Markysek45)


SPOILER: Martin přiznal že pro sepsání "Rudé svatby" ho inspirovali dvě skutečné historické události skotských dějin. První z nich je takzvaná "Černá večeře", událost k níž došlo roku 1440 na hradě v Edinburghu. Skotský král Jakub II, bojující tehdy proti rodu Black Douglas, pozval tehdy teprve !šestnáctiletého hraběte a jeho bratra na večeři do svého sídla, pod záminkou ujednání míru. Na konci hostiny dal král předem domluvený signál: Jeho muži začali bubnovat na veliký buben a služebnictvo přineslo tác s hlavou divočáka. Hlava kance byl ve středověké Anglii symbol který okamžitě pochopil každý šlechtic - smrt. Hostům byly následně sťaty hlavy na nádvoří hradu. Druhou inspirací pro Martina byl masakr na hradě Glencore z roku 1692. Konflikt mezi rody MacDonaldů a Campbellů byl ukončen prakticky úplným vyvražděním prvního z nich. Campbellové navštívili MacDonaldy v jejich sídle. Večer proběhla hostina v duchu dobových zásad, které nedovolovaly aby se hostiteli, nebo hostu cokoli stalo. Ale poté, co hostitelé usnuli, Campbellové vtrhli do jejich komnat a 38 členů rodu MacDonaldů zavraždili. Dalších 40 obyvatel hradu (většinou ženy a děti) uprchlo do hor, kde většina kvůli sněhu a vichřici, ještě té noci umrzla. Martin dodává že jeho, nebo seriálové ztvárnění vlastně není až tak krvavé. “Nezáleží na tom, co všechno si vymyslím. Vždy jsou tu události z historie, které jsou stejně hrozné – anebo ještě mnohem horší...“ (Zlord Antiježíš)


Vypráví deset hlavních postav plus po jedné pro prolog a epilog. POV: Prolog: Chett - bratr Noční hlídky; Lady Catelyn Stark z rodu Tully; Ser Davos Mořský; Sansa Stark; Arya Stark; Bran Stark; Jon Sníh; Tyrion Lannister; Ser Jaime Lannister; Daenerys Targaryen; Samwell Tarly; Epilog: Merrett Frey z rodu Freyů. (Zlord Antiježíš)


SPOILER: Martin nenapsal kapitoly Rudé svatby, dokud neměl hotové všechny ostatní. Byl to pro něj prý velice bolestivý spisovatelský zážitek. (paulhunter)


K dnešnímu dni je kniha Bouře mečů nejrozsáhlejším románem série Píseň ledu a ohně. Ve více zemích byl rozdělen na dvě části. (paulhunter)


Ocenění knihy (1)

2001 - Locus Awards (Best Fantasy Novel)


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.