Pani Bovary : Vidiecke mravy zajímavosti

Pani Bovary : Vidiecke mravy https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/363427/mid_pani-bovary-vidiecke-mravy-UJR-363427.png 4 1892 286

Tento realistický román známého francouzského autora byl napsán na základě skutečných událostí z let 1851–1856, o kterých se psalo v novinách. Autor byl za něj žalován pro ohrožení veřejné mravnosti a urážku náboženství. Žaloba však byla naštěstí zrušena. Hlavní postava, paní Bovaryová, přijme nabídku k sňatku od vdovce Karla Bovaryho, a přichází tím o své iluze romantické lásky. Vede nudný život, který si zpříjemňuje několika milenci, ale všechny vztahy dopadají špatně...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Živena
Originální název:

Madame Bovary , 1857


více info...

Zajímavosti (6)

Rozhlasová dramatizace románu: https://vltava.rozhlas.cz/gustave-flaubert-pani-bovaryova-neprikrasleny-pribeh-nestastneho-manzelstvi-8636598 (Teckovana)


Podle knihy vznikla i audiokniha, kterou načetla Valérie Zawadská. (bbeettyynnaa)


Paní Bovaryová se stala literárním typem. Podle ní vznikl tzv. bovarysmus, znamenající útěk od skutečnosti k iluzím. (chaera)


Prostředí paní Bovaryové je shodné s tím, ve kterém spisovatel žil. Jde o okolí Rouenu. (chaera)


Flaubert našel námět k dílu v novinách, po přečtení zprávy, že blízko Rouenu se otrávila žena venkovského lékaře, a jejímuž skonu předcházelo manželské drama. (chaera)


K tématu "nesnesitelná otravnost Emmy Bovaryové" velmi, velmi doporučuji prečíst si lehké dílko Woodyho Allena nazvané Postava Kugelmasse, které najdete v http://www.databazeknih.cz/dalsi-vydani/vedlejsi-priznaky-31932 .
Neolitujete! (Koka)