Osud jednoho Čecha zajímavosti

Osud jednoho Čecha https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44130/osud-jednoho-cecha-44130.jpg 5 76 32

Podtitul: Román o učiteli Františku Hodíkovi. Biografický román o českém učiteli Františku Hodíkovi představuje lidskou osobnost pedagoga, jehož život byl tragicky ukončen za okupace... Ilona Borská popisuje životní osudy jednoho Čecha - vlastence, Františka Hodíka od jeho učenických let ve Vídni, kde se učil truhlářskému řemeslu, dále po účast v 1. světové válce na Piavě, studia na učitele v Praze a první nevydařené manželství se švýcarskou učitelkou francouzštiny Lucií. Dále popisuje jeho učitelskou anabázi na severní Moravě, druhé manželství se Štěpánkou a jeho osudy za 2. světové války.... celý text

Zajímavosti (1)

Pomník Františka Hodíka, který byl dne 08.05.1945 ubit příslušníky německé jednotky SS, je umístěn v obci Bernartice, ul. Táborská č. 5, v zahradě za domem. (milamarus)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (5)

Osud je odvážný a poněkud neseriózní scénárista. Počet pravděpodobnosti ho příliš nezajímá. Běžně a houfně pracuje s náhodami, jaké by každý rozumný dramaturg škrtl, jelikož jsou za vlasy přitažené. Uvádí lidi do paradoxních situací, poručí jim dělat zcela nepravděpodobné věci, které, formulováno s rozvážným dramaturgem, nevyplývají z celkového charakteru postavy.


Ta věčná prozatímnost našich životů. Ostatně je to normální: vždyť i naživu jsme jenom prozatím.


Lékař je to nejlidštější povolání na světě... Ale učitel následuje hned po něm..., protože nemoci a nedostatek vzdělání jsou nejhorší metly lidstva. Kromě hlouposti .


Více citátů z knihy najdete u autora.