Nikola Šuhaj loupežník zajímavosti

Nikola Šuhaj loupežník https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141541/mid_nikola-suhaj-loupeznik-dpw-141541.jpg 4 850 97

Baladicky laděný román o posledním zakarpatském loupežníku vznikl na pozadí skutečného příběhu z let 1920-1921 a vyšel poprvé v r. 1933, kdy byl poctěn státní cenou. Hrdina vyprávění, válečný zběh, který utekl před frontou dorodných kopců a lesů, je v duchu tvořící se legendy povýšen na zbojníka - symbol odporu proti sociálnímu útisku. Svazek ve formě příloh uvádí i ohlasy tisku na první vydání knihy.... celý text

Zajímavosti (10)

Adaptováno také jako rozhlasová četba na pokračování: https://dvojka.rozhlas.cz/ivan-olbracht-nikola-suhaj-loupeznik-cte-stanislav-sarsky-8804365 (Teckovana)


Autora príbeh natoľko zaujal, že o podrobnostiach života hľadal informácie v archívoch Podkarpatskej rusi a vyspovedal aj mnohé postavy, vystupujúce v románe (otca Šuhaja a Eržiku). (Denny45)


Autor příběh vyslechl u pasteveckých ohňů na karpatských poloninách. (chaera)


Příběh není vymyšlený, Nikola i Eržika skutečně žili! Eržika se dožila vysokého věku. (chaera)


Kniha se stala motivem pro divadelní ztvárnění Koločava. (chaera)


Kniha se stala motivem pro divadelní ztvárnění Balada pro banditu. (chaera)


V roce 1977 vznikl televizní film Nikola Šuhaj loupežník s Petrem Čepkem v hlavní roli. Režie se ujal Evžen Sokolovský. (chaera)


V roce 1947 bylo natočeno filmové zpracovnání tohoto románu pod názvem Nikola Šuhaj českým režisérem Miroslavem Josefem Krňanským (chaera)


Příběh se odehrává v Podkarpatské Rusi zejména po, ale i z počátku a během první světové války. (chaera)


Ocenění

1933 - Státní cena za literaturu