Nickyho rodina zajímavosti

Nickyho rodina https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85408/nickyho-rodina-85408.jpg 4 19 5

[Po stopách příběhů unikátní záchrany dětí Nicholasem Wintonem] Na stránkách textu se můžeme seznámit nejen s příběhy židovských dětí zahráněných roku 1939 Nicolasem Wintonem, ale i s průběhy návštěv N. Wintona v ČR.

Zajímavosti (9)

Nicholas Winton zachránil přesně 669 dětí. Zpočátku posílal N. Winton do adoptivních anglických rodin přibližně 20 dětí na jeden vlak. Následně sto, dvě stě... Poslední transport, který byl nejpočetnější, nakonec nevyjel. Několik set dětí zřejmě holocaust nepřežilo. (vhojta)


Nicholas Winton také bývá někdy označován jako britský Schindler. (vhojta)


Základní škola v Kunžaku požádala N. Wintona, aby název školy mohl nosit jeho jméno. N. Winton byl velmi šťastní, že se po něm jmenuje škola a samozřejmě nabídku přijal. 1. ledna 2008 se škola přejmenovala na Základní školu Sira Nicholase Wintona Kunžak (vhojta)


Z iniciativy českých studentů vznikla petice, kde žáci středních a základních škol svými podpisy navrhují N. Wintona na udělení Nobelovy ceny za mír. N. Winton byl na Nobelovu cenu navržen celkem dvakrát, a to v roce 2008, respektive 2011. V lednu 2012 petici podepsalo 120 000 mladých lidí. (vhojta)


V roce 1998 přijal N. Winton z rukou Václava Havla řád T. G. Masaryka. | V roce 2002 byl v rodné Británii povýšen anglickou královnou do šlechtického stavu. (vhojta)


Matej Mináč - spoluautor knihy Nickyho rodina - mimo jiné zrežíroval stejnojmenný dokumentární snímek, který získal diváckou cenu na MFF v Karlových Varech 2011. Dále byl oceněn porotou na MFF v Jeruzalémě, kde získal cenu „Fóra pro zachování audiovizuální paměti“. (vhojta)


O deset let později jeho příběh opět přiblížil veřejnosti slovenský režisér Matej Mináč ve filmu Všichni moji blízcí (1999), a později i dokumentem Síla lidskosti – Nicholas Winton (2002). (vhojta)


Sám Nicholas Winton nepovažuje svůj čin za nic výjimečného, atak jeho čin odkryla světu vlastně shoda náhod. Jeho manželka objevila na půdě veškeré dokumenty a seznam zachráněných dětí a odevzdala spisy historičce Elizabeth Maxwelové, která zorganizovala setkání Wintona s „jeho dětmi“ v pořadu televize BBC That’s Life (vhojta)


Sir Nicholas Winton na začátku knihy uvádí tuto poučnou větu: „Všechno se dá uskutečnit, když to není vysloveně nemožné, když na to člověk zaměří svou mysl, a když je rozhodnutý, že to udělá." (vhojta)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.