Netrpezlivosť srdca zajímavosti

Netrpezlivosť srdca https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143033/bmid_netrpezlivost-srdca-Bvc-143033.jpg 4 463 101

Strhujúci príbeh vášnivo zaľúbenej ochrnutej dievčiny a súcitného mladého poručíka z miestnej vojenskej posádky zaujal nielen čitateľov v rozličných krajinách, kde román vyšiel, ale aj dramatických tvorcov, ktorí z neho vytvorili sugestívny film s večne aktuálnou témou. Zweigov román nastoľuje závažný etický problém a je súčasne aj obrazom mravov a spoločenských pomerov v Rakúsko-uhorskej monarchii v epoche vyúsťujúcej do prvej svetovej vojny.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Ungeduld des Herzens , 1939


více info...

Zajímavosti (3)

Vyšlo i v audio verzi, načetli Radúz Mácha a Filip Rajmont. (lioncel)


Podle knihy byla natočena i rozhlasová dramatizace. Interpreti: Josef Chvalina, Gabriela Vránová, Miriam Kantorková, Richard Záhorský, Ladislav Pešek, Milan Neděla, Radovan Lukavský a další. (lioncel)


Stejnojmenný televizní film vznikl v roce 1995. Režie se ujal Dušan Klein. (milamarus)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (1)

35 nových eknih zdarma (září)

27.09.2020


Citáty z knihy (3)

Žádná vina není zapomenuta, pokud o ní ví svědomí.


Je dvojí soucit. Jeden, ten zbabělý a sentimentální, který je vlastně jen netrpělivostí srdce, aby se co nejrychleji zbavilo trapného dojetí cizím neštěstím, soucit, který vůbec není soucítěním, nýbrž jen instinktivním odvrácením cizího utrpení od vlastní duše. A ten druhý, který jediný má smysl - ten nesentimentální, avšak tvořivý soucit, který ví, co chce, a je odhodlán trpělivě a s účastenstvím vydržet až do konce svých sil a ještě za něj. Člověk může člověku pomoci, jen když jde až na konec, až na nejzazší trpký konec, jen když má velikou trpělivost. Jen když se přitom obětuje sám, jen potom!


Dobře vím, že nemá smysl odříkat si požitek, protože je odepřen jiným, zapovídat si štěstí, protože někdo jiný je nešťastný. Vím, že v každé vteřině, kdy my se smějeme a pošetile žertujeme, někde jinde někdo chroptí na smrtelné posteli, že za tisíci okny se krčí bída a lidé hladovějí, že existují nemocnice, kamenolomy a uhelné doly, že neustále jsou v továrnách, úřadech, káznicích nesčetní lidé zapřaženi do roboty, a žádnému se v jeho trápení neulehčí, když se někdo jiný nesmyslně mučí.