Nejsmutnější příběh zajímavosti

Nejsmutnější příběh https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88252/bmid_nejsmutnejsi-pribeh-l39-88252.jpg 4 33 6

Vypravěčem příběhu je podvedený manžel, Američan John Dowell, který retrospektivně líčí zkázu způsobenou jeho anglickým přítelem a milencem jeho ženy Edwardem Ashburnhamem, mužem oplývajícím všemi ctnostmi kromě zdrženlivosti. Dowellovýma očima sledujeme složitosti a nesnáze, jež plodí Ashburnhamova nemorální slepá touha po uspokojení vlastních vášní a citů. Dowellovo vyprávění nerespektuje přirozenou chronologii dějů a neustálým střídáním časů se snaží hlouběji proniknout k pravdě o lidských vztazích, o „nejsmutnějším příběhu“, jehož tragickou bilancí jsou dvě sebevraždy, dva zničené života, jedna smrt a jedna dívka, která zešílí. Fordův román bývá kritikou označován za průkopnické dílo moderní literatury. Předmluvu napsal František Fröhlich.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Good Soldier , 1915


více info...

Zajímavosti (2)

Vdova po Fordu Madoxu Fordovi nechtěla vydání v ČSSR povolit, obávajíc se cenzurních zásahů. Svolení dala teprve po rozhovoru s Grahamem Greenem, velkým přítelem Československa, jehož prostřednictvím ji překladatel Jan Zábrana ujistil, že k žádným cenzurním zásahům nedojde. (HTO)


Anglický název zní „Dobrý voják", ale v češtině bylo zvoleno jméno „Nejsmutnější příběh", protože originální název by českému čtenáři nevyhnutelně asocioval Švejka. (HTO)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.

Štítky knihy

nevěra Anglie 20. století anglická literatura společenské romány

Autorovy další knížky

Ford Madox Ford
anglická, 1873 - 1939
1989  70%Nejsmutnější příběh
2002  100%Imagisté

Kniha Nejsmutnější příběh je v

Přečtených36x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce37x
Chystám se číst38x
Chci si koupit8x
dalších seznamech7x