Červený kapitán zajímavosti

Červený kapitán https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371480/bmid_cerveny-kapitan-6BV-371480.jpeg 4 752 192

Pri rekonštrukcii starého cintorína v centre Nášho Mesta vykopú robotníci truhlu s pozostatkami bývalého kostolníka z Kostola svätej Barbory. Nešetrným zaobchádzaním sa truhla otvorí a chlapi zistia, že v lebke má zatlčený klinec. Na miesto záhadného nálezu privolajú začínajúceho detektíva z oddelenia vrážd Richarda Krauza a jeho staršieho kolegu Eduarda Burgera, ktorí onedlho zistia, že o odhalenie skutočnej príčiny smrti nebohého kostolníka nemá záujem ani cirkev, ani vyššie miesta.... celý text

Zajímavosti (2)

Slovenské ministerstvo vnitra dalo výpověď autorovi detektivních románů Dominiku Dánovi.
Dán předtím pracoval jako kriminalista a posledních deset let pracoval na tiskovém oddělení ministerstva vnitra, kde však podle slovenských médií neměl ani svůj pracovní stůl.
Podle televize Markíza vydělával Dán 2000 eur měsíčně (52 tisíc korun). Po výpovědi měl odejít do výsluhového důchodu, který je údajně stejně vysoký, jako byl jeho plat na ministerstvu.
Dominik Dán je umělecký pseudonym a pravé jméno jednoho z nejúspěšnějších slovenských spisovatelů současnosti není veřejně známé. Na kontě má celkem 30 bestsellerů a přes milion prodaných knih.
Dán tvrdí, že původně neuvažoval o kariéře spisovatele, ale když se z jeho první knihy prodalo 3000 kusů, vydavatel mu nabídl další spolupráci. Tak vznikla celá série detektivních románů. Dán připustil, že při psaní mu pomáhalo, že policejní práci znal.
„Nemusím lavírovat, vím přesně, jak se to dělá na místě činu, jak se vyhodnocují stopy. Když to pak přenesu do románu, detektivka se pro laického čtenáře stává mnohem uvěřitelnější a atraktivnější,“ konstatoval spisovatel.
Exministr Kaliňák obhajuje zaměstnání Dána na ministerstvu například tím, že jeho knihy představují pro policejní sbor nevyčíslitelnou náborovou kampaň. „Na Západě se za to tvrdě platí,“ upozornil Kaliňák.
Slovenská média se však pozastavují nad tím, že Dán při úspěchu svých knih určitě nebyl odkázaný na plat z ministerstva. Svou skutečnou identitu nadále pečlivě tají.
„Nestojím o publicitu ani o slávu. Lidé si na základě knih vytvořili o mně určitý obraz, a pokud by byli konfrontováni s realitou, nemuselo by to být příjemné,“ dodal.

(Právo, Bratislava, 6. 9. 2020) (Koka)


Kniha byla v roce 2016 zfilmována. Režie se ujal Michal Kollár. (Roubas)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (1)

Připravované knižní novinky (31. 8. - 7. 9.)

29.08.2015


Citáty z knihy (1)

Historie se opakuje v pravidelných intervalech.