Předehra k Nadaci zajímavosti

Předehra k Nadaci https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/163840/bmid_predehra-k-nadaci-7B8-163840.jpg 4 482 44

Nadace / Nadácia série

< 6. díl >

Odvážné líčení budoucnosti lidstva uvozující jedno z největších mistrovských děl vědeckofantastické literatury, jímž je cyklus románů o Nadaci z pera Isaaka Asimova. Jde o dílo dosud nepřekonané co do jedinečného skloubení nepřetržité akce, smělých myšlenek i propracovanosti, které mapuje boj statečné skupiny lidí o záchranu civilizace před nezadržitelným přílivem temnoty a násilí – a to vše začíná příběhem jednoho mimořádného muže. Píše se rok 12 020 E. G. a císař Kleon I. neklidně poposedává na říšském trůnu v Trantoru. Zde ve slovutném, mnoha kupolemi zaklenutém hlavním městě galaktické Říše vytvořilo čtyřicet miliard lidí civilizaci oplývající nepředstavitelnou technickou i kulturní složitostí. Kleon však ví, že někteří lidé usilují o jeho pád – ti, které by dal zničit, kdyby uměl předvídat budoucnost. Hari Seldon přijel na Trantor zveřejnit pojednání o psychohistorii, své pozoruhodné predikční teorii. Mladý mimosvětský matematik však ještě netuší, že už zpečetil osud svůj i celého lidstva. Hari je totiž obdařen prorockými schopnostmi, které z něj činí nejhledanějšího muže Říše… muže disponujícího klíčem k budoucnosti – apokalyptickou mocností, která bude už navždy známa pod názvem Nadace.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Triton , Argo
Originální název:

Prelude to Foundation , 1988


více info...

Zajímavosti (5)

V roce 1994 vyšlo i v audio verzi, načetl Otakar Brousek. (lioncel)


Další knihou po románu Nadace a Země mělo být pokračování. Asimov si ale s pokračováním příliš nevěděl rady, proto se rozhodl sérii rozšířit prequelem. (Zlord Antiježíš)


Chronologicky předchází Předehře k Nadaci série Galaktická říše, série Románů o robotech i Povídky o robotech. (Zlord Antiježíš)


Jde o chronologicky první díl ze série Nadace, přesto že tuto knihu napsal Isaac Asimov až 37 let po prvním knižním vydání Nadace (Foundation, 1951) a dokonce 46 let po první povídce Nadace (Foundation, 1942). V knize Nadace se tato část jmenuje Encyklopedisté. (Zlord Antiježíš)


Spisovatel zde zmínil fiktivní technologii antigravitace, jejíž využití bylo uvedeno i v románech Nadace na hranicích a Nadace a Země. Zde je představena ve formě (anti)gravitačního výtahu jakožto nové technologie, kterou prosadil císař Stanel VI., otec a předchůdce Cleona I. O téměř 500 let později toto know-how přetaví První Nadace do antigravitačních kosmických lodí FS Vzdálená hvězda a FS Jasná hvězda. (Zlord Antiježíš)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (1)

Knižní novinky (24. - 30. 6.)

24.06.2013


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.

Štítky knihy

space opera sci-fi

Autorovy další knížky

Isaac Asimov
americká, 1920 - 1992
2009  84%Nadace
1993  88%Já, robot
2009  87%Nadace a Říše
2010  87%Druhá Nadace
1993  87%Konec Věčnosti

Kniha Předehra k Nadaci je v

Právě čtených10x
Přečtených780x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených48x
Knihotéce339x
Chystám se číst92x
Chci si koupit46x
dalších seznamech3x