Na Větrné hůrce zajímavosti

Na Větrné hůrce https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44693/bmid_na-vetrne-hurce-Agb-44693.png 4 4691 737

Děj románu slavné anglické spisovatelky se odehrává v tajuplném, ponurém prostředí samoty uprostřed mokřin, na usedlosti Větrná hůrka. Její majitel Heathcliff získal nového nájemce pro svůj statek v Drozdově. Pan Lockwood se shodou okolností dostává na Hůrku, kde prožívá strašidelné noční dobrodružství. Hrubost a nevlídnost obyvatel samoty ho tak udivuje, že začíná pátrat po jejich osudech. Od své hospodyně se dozvídá Heathcliffův příběh o nenaplněné lásce ke Kateřině Earnshawové, o citu, který jako zhoubný oheň zažehl jeho duši i srdce, až shořely docela. Slyší i historii Heathcliffovy nenávisti a nenasytné touhy po pomstě, která se po Kateřinině smrti stává jedinou náplní jeho života. Do dramatických osudů hrdinů však znovu zasahuje láska - tentokrát jako spravedlivá odplata. Zlo hyne, dobro zůstává na zemi, aby obrodilo ubitá a utýraná srdce.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Lidové nakladatelství
Originální název:

Wuthering Heights , 1847


více info...

Zajímavosti (10)

Postava Hindleyho, Kateřinina staršího bratra, který se po smrti své ženy propadá vlivem alkoholu stále hloub, byla částečně inspirována bratrem Emily Brontëové, Branwellem Brontëm, jenž měl podobný osud. (Amneris)


Pokud vás tato kniha zaujala a chcete se o ní dozvědět víc, nebo máte problémy s jejím čtením (např. kvůli většímu množství postav), můžete navštívit tuto stránku: https://www.wuthering-heights.co.uk
Zde najdete nejen rodokmen obou rodin se zaznamenanými sňatky, ale také velmi přesnou časovou osu vyprávění, eseje o knize, dobové recenze, ale např. i vizuální rekonstrukci Drozdova a Větrné hůrky. (HerrPilot)


Zpěvačku Kate Bush kniha inspirovala k napsání stejnojmenné písně "Wuthering Heights", která v roce 1978 vyšla na albu "The Kick Inside". (Vojta)


Lin Hairová-Sargeantová se pokusila o své vlastní pokračování s názvem Heathcliffův návrat na Větrnou hůrku. (D.-e.-e.-)


Čteno na pokračování na ČR Vltava https://dvojka.rozhlas.cz/emily-bronteova-na-vetrne-hurce-7646040 (olga8832)


Knihu poprvé vydala pod mužským pseudonymem Ellis Bell. Ten si záměrně zvolila tak, aby se zachoval její monogram. Udělaly to i její sestry - bály se přijetí společnosti díla od ženy.
Po její smrti knihu vydala její sestra Charlotte, už pod Emiliiným jménem. (Maki2001)


Kniha se dočkala mnoha filmových zpracování, v češtině pod názvem Na Větrné hůrce či Bouřlivé výšiny, v letech: 1939 (VB), 1954 (MEX), 1970 (VB), 1992 (USA-VB), 1998 (VB), 2009 (VB) a 2011 (VB). (chaera)


Známý herec Heat Ledger byl pojmenován podle hlavní postavy tohoto díla. Jeho rodiče milovali anglickou literaturu a dílo Emily Brontëvové. Když se narodil, pojmenovali jej podle hrdinů románu Na větrné hůrce Heathcliff Andrew Edgar stejně jako jeho sestru Catherine. (bezzink)


Postava Hindleyho, který po smrti své ženy holduje alkoholu, byla částečně inspirována bratrem Emily Brontëové, Branwellem Brontëm. (bezzink)


Emily Brontëová zemřela krátce po vydání románu, který nesklidil v době vydání výrazný úspěch a nějakou dobu byl dokonce považován za rané a nezralé dílo Charlotty Brontëové. (Kamčari)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (1)

Knižní novinky (16. - 23. 11.)

16.11.2013


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.