Modrá rokle zajímavosti

Modrá rokle https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450071/bmid_modra-rokle-18X-450071.jpg 4 408 24

Zajímavosti (8)

O vytvoření kresleného seriálu z jeskyňářského prostředí Jestřába požádal speleolog Pavel Nosek na přelomu let 1982 a 1983. Shodou okolností měl Foglar v té době již podobný příběh rozpracovaný. Navíc téma jeskyní a podzemí nebylo jistě Jestřábovi cizí, již jako chlapec zkoumal vyšehradské chodby, s oddílem chodil na výpravy do Českého krasu, znal lom Amerika… (Luccy78)


Scénář, s původním pracovním názvem Modrá hlína, byl dokončen v květnu roku 1983 a následně jej výtvarně zpracoval kreslíř Kája Saudek. Komiks byl hotový koncem roku, avšak nastaly potíže s vydáním, kterému začaly bránit úřady. Sešit Modrá rokle však nakonec v květnu následujícího roku u České speleologické společnosti vyšel. (Luccy78)


Foglar dále napsal další pokračování příběhu, tentokrát s názvem Ztracený kamarád. Sešit v podobné úpravě vydali opět speleologové, avšak až roku 1987.

Roku 1988 vyšly oba sešity v druhém vydání, znovu u České speleologické společnosti. Zároveň Modrou rokli začaly na pokračování otiskovat časopisy Cihláček (vydávaný SSM SOU v Pardubicích) a Svobodné slova v příloze Slovíčko. Melantrich ve Slovíčku v následujícím roce vydal i Ztraceného kamaráda. Roku 1989 vyšly oba seriály jako příloha Cihláčku, každý v jednom sešitě.

Zatímco všechna předchozí vydání komiksu byla černobílá, v magazínu Kometa vyšly oba poprvé barevně (1989 a 1990).

Třetí díl příběhu, Jeskyni Saturn, vydalo poprvé na pokračování Svobodné slovo v příloze Slovíčko (od ledna 1990 do ledna 1991). Roku 1991 pak tento příběh také vyšel v sešitě v nakladatelství Zlatý kůň ve spolupráci s Českou speleologickou společností. (Luccy78)


Všechny tři části kresleného seriálu se objevily pohromadě, nově kolorované Saudkem, až v souborném vydání komiksů JF Svorní gambusíni a jiné příběhy… roku 1999 v Olympii. Tato kniha byla ještě dotištěna o čtyři roky později. Přestože obnovené nakladatelství Olympia v sešitech Rychlé šípy ve Stínadlech (2012) a Chata v Jezerní kotlině (2013) uvádělo, že dále vyjde i Modrá rokle, zatím se tak nestalo. (Luccy78)


V létě roku 1991 Hromadným dopisem Foglar svým přátelům prozradil, že se podle scénářů komiksů Modrá rokle, Ztracený kamarád a Jeskyně Saturn chystá napsat román (s názvem Modrá rokle).
Již v dalším roce vyšla první kapitola na ukázku v časopise Skaut-Junák.

Práce na knižní vydání však, kvůli zdravotním obtížím, šla Jestřábovi pomalu. Nakonec, díky pomoci Jiřího Raby, který Jestřábem diktovaná slova psal do počítače, byla kniha dokončena.
Zatímco v počátku se dost věrně shoduje s komiksovou předlohou, závěrečný díl, Jeskyně Saturn, byl v próze výrazně přepracován. (Luccy78)


Modrá rokle byla knižně vydána roku 1994 v nakladatelství Olympia s ilustracemi Miroslava Schönberga.
Díky úspěchu vyšlo druhé vydání již následujícího roku.
Na rozdíl od prvního obsahuje více kapitol, neboť Foglar ještě další čtyři připsal a není v něm ediční poznámka, ani Foglarův doslov, který byl zařazen do Života v poklusu.
Všechny kapitoly i ediční poznámku má až třetí vydání z roku 2000, které bylo ještě dvakrát dotisknuto.
Zatím naposled vyšla Modrá rokle knižně roku 2007. (Luccy78)


Příběh Modré rokle byl také vysílán na vlnách Českého rozhlasu. (Luccy78)


Modrá rokle je v určitém smyslu zvláštní foglarovkou, neboť nejprve vznikly tři kreslené seriály (Modrá rokle, Ztracený kamarád a Jeskyně Saturn), které byly až následně přepracovány do prózy.
U všech ostatních Foglarových knih, které existují i v podobě komiksu, byla postup opačný. (Luccy78)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.