Mlhy na Blatech / Vypovězen zajímavosti

Mlhy na Blatech / Vypovězen https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26405/bmid_mlhy-na-blatech-vypovezen-v40-26405.jpg 4 136 37

Román Mlhy na Blatech je o dvou zámožných selských rodech, žijících v okolí zbudovských Blat. Krušnej se svou ženou a osmi dětmi bydlí v Pašicích a Potužák se svou manželkou, dcerou Apolenou, synem Václavem a hříbkem Vojtou žije v Plástovicích. Hříbka Vojtu Potužák vzal pod svou ochranu, když Vojtovi zemřela matka. Od té doby se na Potužákovu statku stará o koně a Blata zná tak, jako snad nikdo jiný. I poslepu by je prošel. Hlubocká neboli zbudovská Blata se rozkládají mezi Hlubokou a Netolicemi. Dříve Blata patřila knížectvu, poté o ně proběhlo několik bojů, ale jediný, kdo je pro obce vybojoval byl rychtář Jakub Kubata... Román Vypovězen - Tragickým hrdinou je venkovský člověk z pobaltské vesnice, z které ho vyhání bída. Pro nepatrný přestupek je uvězněn. Usazuje se v bohaté vesnici jako tovární dělník a snaží se založit novou existenci. Ale i odtud ho vyhání surovost selských představitelů obce, neschopných soucitu a porozumění... V knize je 8 černobílých fotografií.... celý text

Zajímavosti (2)

Zbudovská blata král Vladislav daroval Petrovi z Rožmberka, a stvrdil to listinou v r. 1509. Ten je předal do volného užívání svým poddaným. Sedláci mohli na Blatech svobodně pást dobytek, vyžínat trávu a sušit seno. Když ale hlubocké panství přešlo do rukou Adama z Hradce, začal nový pán sedlákům jejich práva upírat. Zvedla se vlna odporu a mluvčím nespokojených stal se zbudovský rychtář Jakub Kubata. Vzpoura však byla potlačena a statečný rychtář na břehu Soudného potoka 20. dubna 1581 popraven.

Sedláci nikdy nezapomněli na statečného rychtáře – na místě jeho popravy byl balvan s křížkem, v r. 1904 tu byla vztyčena socha od V. Suchomela v podobě Jakuba Kubaty, jak zdvihá ruku k přísaze a pamětní deska s nápisem o tom, jak „Kubata dal hlavu za Blata“… (D.-e.-e.-)


Na motivy knihy byl natočen stejnojmenný film z roku 1943. Režii měl na starosti František Čáp a hříbka Vojtu si zahrál Rudolf Hrušínský. (D.-e.-e.-)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.