Misery zajímavosti

Misery https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29688/bmid_misery-FX8-29688.jpg 5 3022 440

Paul Sheldon je spisovatel, který se proslavil romantickými romány s ústřední hrdinkou Misery. Jednoho zimního dne se mu cestou k vydavateli s dokončeným rukopisem posledního románu o Misery přihodí autonehoda. Naštěstí ho zachrání bývalá zdravotní sestra, a jak se později ukáže, zároveň jeho fanynka číslo jedna, která se o něj začne starat. Pomatená fanynka ho ovšem nakonec nechce nechat jít. Musí zničit rukopis Misery, s kterým není Anne spokojená, a napsat nový. A to je teprve začátek...... celý text

Literatura světová Horory Romány
Vydáno: , Melantrich
Originální název:

Misery , 1987


více info...

Zajímavosti (8)

https://suntup.press/misery-stephen-king-signed-limited-edition (zahadum)


Filmová podoba knihy nese správný název Misery nechce zemřít. (chaera)


Jeden psací stroj, na kterém King začal se psaním, postrádal písmeno N. Stejně tak chybělo písmeno N i na psacím stroji, který přinesla Annie spisovateli Sheldonovi. (chaera)


Inspirací k této knize byla Kingova dlouholetá závislost na drogách. (chaera)


Na motivy knihy byl natočen stejnojmenný film z roku 1990, režii měl na starosti Rob Reiner. (Gerret)


King údajně řekl: "Většinu Misery jsem napsal ručně na Kiplingově psacím stole v Brownově hotelu v Londýně. Pak jsem zjistil, že Kipling zemřel u tohoto psacího stolu. To mě tak vystrašilo, že jsem z toho hotelu okamžitě zmizel." (smetyl)


V roce 1980 Mark Chapman zastřelil Johna Lennona - a Stephen King zjistil, že se vrahovi stejně jako hudební legenda kdysi na autogramiádě podepsal. Ve věnování stálo ,,mému největšímu fanouškovi“. Z toho pak vznikla ‘Misery‘. (pet-kyval)


Román měl původně vyjít pod pseudonymem Richard Bachman, ale Kingova identita byla odhalena před vydáním Misery a od nápadu se upustilo. (paulhunter)


Ocenění knihy (1)

1987 - Bram Stoker Award (Best Novel)


Související novinky (1)

Franck Thilliez: Všechny otevřené dveře je potřeba zase dokonale pozavírat

18.05.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.