Miláček zajímavosti

Miláček https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/230017/bmid_milacek-gjo-230017.jpg 4 1465 180

Román vypráví o závratné kariéře syna venkovského hostinského. Mladý, chytrý, bezohledný muž bez mravních zásad přichází za III. republiky do Paříže, kde proniká do nejvyšších společenských kruhů. Ke svým úspěchům využívá hlavně přízně žen. Román je ostrou kritikou tehdejšího politického, finančnického a kulturního života ve Francii.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Bel-Ami , 1885


více info...

Zajímavosti (2)

Jako rozhlasový seriál knihu uvedl Český rozhlas na stanici Vltava: https://vltava.rozhlas.cz/guy-de-maupassant-milacek-pribeh-neodolatelneho-karieristy-s-janem-stastnym-v-8141452 (Teckovana)


V roce 2012 byla ve Velké Británii kniha zfilmována pod stejným názvem, v hlavních rolích Robert Pattinson a Uma Thurman, režie Declan Donnellan a Nick Ormerod. (chaera)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (2)

Život je jako kopec. Když stoupáte nahoru, díváte se na vrcholek a cítíte se šťastný. Ale jakmile jste nahoře, najednou vidíte cestu dolů a konec, a to je smrt. Když stoupáte, jde to pomalu, ale sestup je rychlý.


Ano, ta ničemnice mě celého rozdrobila, pomaloučku, vteřinu po vteřině dovršila dlouhé dílo zkázy na mé bytosti. A teď cítím, že umírám ve všem, co dělám. Každý krok mě k ní přibližuje, každý pohyb, každé nadechnutí jen uspíší její odpornou práci. Dýchat, spát, pít, jíst, pracovat, snít, všechno, co děláme, je vlastně umírání. Konečně i žít znamená vlastně umírat!