Maryša zajímavosti

Maryša https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71893/marysa-71893.jpg 4 2528 302

Příběh Maryši, dcery sedláka, a chudého Francka se odehrává na moravské vesnici devatenáctého století. V dialozích je užito nářečí charakteristického pro danou oblast. Maryša je rodiči nucena vdát se za vdovce Vávru, jehož jediným zájmem je vyrovnat dívčiným majetkem své dluhy. Francek odchází na vojnu, aby se po letech vrátil a postavil svou milovanou Maryšu před mravní dilema. ... celý text

Zajímavosti (4)

Autoři při vzniku divadelní hry vycházeli z životních osudů Marie Horákové z Těšan, která se jako dvacetiletá provdala za Felixe Turka, o patnáct let staršího vdovce se třemi dětmi. Ve skutečnosti ho však neotrávila, ale naopak s ním prožila 39 let společného života a vychovali čtyři další děti. Je pohřbena se svým manželem ve společném hrobě, na kterém je nápis: Napsáno drama, prožito větší. (chaera)


Premiéra Maryši, dramatu o pěti jednáních, byla v Národním divadle v Praze 9. května 1894. (chaera)


Na motivy knihy byl natočen stejnojmenný film z roku 1935, režii měl na starosti Josef Rovenský. O další filmové zpracování pod názvem Maryša aneb Drama se píše, ale život se žije se v roce 1994 postaral režisér Vladimír Kelbl. (D.-e.-e.-)


Existuje několik stejnojmenných divadelních záznamů: z roku 1983, v hlavní roli Markéta Vosková; z roku 1990, režii měl na starosti Zdeněk Potužil; z roku 1996, režie Vladimír Morávek; z roku 2010, v hlavní roli Petra Hřebíčková. (D.-e.-e.-)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.