Maryša zajímavosti

Maryša https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16091/bmid_marysa-2fg-16091.jpeg 4 2520 300

Maryša je jedním z klenotů české divadelní tvorby. Neustále přitahuje významné inscenátory a její inscenace patří velmi často mezi pozoruhodné divadelní počiny. Mimochodem patří mezi nejpřekládanější česká dramata a nezřídka se objevuje i na zahraničních scénách. Dnes její hodnoty dokážeme ocenit snad ještě více, než v době jejího vzniku.... celý text

Zajímavosti (4)

Autoři při vzniku divadelní hry vycházeli z životních osudů Marie Horákové z Těšan, která se jako dvacetiletá provdala za Felixe Turka, o patnáct let staršího vdovce se třemi dětmi. Ve skutečnosti ho však neotrávila, ale naopak s ním prožila 39 let společného života a vychovali čtyři další děti. Je pohřbena se svým manželem ve společném hrobě, na kterém je nápis: Napsáno drama, prožito větší. (chaera)


Premiéra Maryši, dramatu o pěti jednáních, byla v Národním divadle v Praze 9. května 1894. (chaera)


Na motivy knihy byl natočen stejnojmenný film z roku 1935, režii měl na starosti Josef Rovenský. O další filmové zpracování pod názvem Maryša aneb Drama se píše, ale život se žije se v roce 1994 postaral režisér Vladimír Kelbl. (D.-e.-e.-)


Existuje několik stejnojmenných divadelních záznamů: z roku 1983, v hlavní roli Markéta Vosková; z roku 1990, režii měl na starosti Zdeněk Potužil; z roku 1996, režie Vladimír Morávek; z roku 2010, v hlavní roli Petra Hřebíčková. (D.-e.-e.-)