Malý princ zajímavosti

Malý princ https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31174/bmid_maly-princ-2e1-31174.jpg 4 16180 2190

Jedno z nejslavnějších děl moderní světové literatury z pera autora Nočního letu, Země člověka a dalších knih, čerpajících z nesčetných inspiračních zdrojů spisovatele – letce. Malý princ přichází na Zem ze vzdálené planety azjevuje osamělému muži v poušti tajemství dobra a srdce, tajemství růže, kterou každý z nás má úzkostlivě střežit a za niž cítí zodpovědnost...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Sci-fi , Pro děti a mládež

Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Le Petit Prince , 1943


více info...

Zajímavosti (17)

Kniha byla zařazena do žebříčku 100 nejdůležitějších knih 20. století podle Le Monde. (Vlčice7)


Antoine de Saint-Exupéry zemřel ve svých 44 letech. Zajímavostí je, že v knize Malý princ sledoval slunce přesně 44x. (Vlčice7)


Kniha vyšla poprvé v angličtině, tedy v jazyce, který Exupéry neovládal. Před druhou světovou válkou totiž autor pobýval v USA a když v roce 1943 odlétal, předal rukopis a ilustrace k Malému princovi své přítelkyni Silvii Hamiltonové.
V rodném jazyce Saint-Exupéryho byl Malý princ vydán až dva roky po jeho anglické verzi. (Vlčice7)


V roce 2015 vyšla první celovečerní animovaná adaptace díla se stejnojmenným názvem (Malý princ / The Little Princ). (Mr.Fox)


Kniha byla přeložena již do 202 jazyků. (chaera)


Sám Exupéry skutečně na Sahaře ztroskotal. (chaera)


Jde o vhodnou knihu pro začátečníky při studiu francouzského jazyka. (Markysek45)


Dílo bylo zpracováno v několika filmových adaptacích, včetně filmového muzikálu Lernera Loeweho, dvou oper a jednoho animovaného seriálu. (Kmotr99)


Jde o jednu z 50 nejprodávanějších knih. (Kmotr99)


Celosvětově se prodalo více než 80 milionů kopií. (Kmotr99)


Kniha byla přeložena do více než 180 jazyků a dialektů. (Kmotr99)


Kniha obsahuje také autorovy kresby, které jsou reprodukovány ve většině vydání. (Kmotr99)


Kniha obsadila 3. místo v celonárodní anketě kniha mého srdce s 24 232 hlasy. (Kmotr99)


Kniha obsahuje mnoho metafor a přirovnání, lze zde najít myšlenky, které autor konkrétněji vyjádřil v Zemi lidí. (Kmotr99)


Petr Sís vyprávěl v Show Jana Krause krásnou historku o Malém princi. Saint-Exupéry jej napsal a nakreslil za svého pobytu v New Yorku, protože se cítil v tom lidském mraveništi opuštěný a ztracený a tím se odreagovával. Těžko říct, jestli je to pravda - kde a jak vznikl Malý princ jsem se nedopátral. Každopádně je to hezká historka a působí věrohodně - v tom období Antoine de Saint-Exupéry v New Yorku skutečně jistý čas působil. (nightlybird)


‘Malý princ‘ je dozajista znám po celém světě. Důkazem je i krátký záběr z japonského anime ‘Air‘, kde jedna z hrdinek onu knihu čte. (pet-kyval)


Ocenění

2020 - Zlatá stuha (Překladová část: Beletrie pro děti (Pikola, 2019))