Malevil zajímavosti

Malevil https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30444/bmid_malevil-s5P-30444.jpg 4 2091 367

Společenská fikce světově proslulého francouzského spisovatele se odehrává převážně v sedmdesátých letech tohoto století, ale končí o celá desetiletí později. Skupinka lidí shromážděných zcela náhodou ve sklepě středověké tvrze Malevil náhodou přežije výbuch atomové bomby. Děsivá katastrofa zničí valnou část lidstva i živočichů na zemském povrchu. Ti, kteří přežili, stojí před problémem, jak uspořádat svůj život ve světě, z něhož zmizely všechny vymoženosti civilizace. V primitivních podmínkách bojují o přežití i o uhájení života před lidským nepřítelem… Román je společenskou a charakterovou studií jedné z mnoha eventualit budoucího vývoje, současně však i varováním před možným zneužitím vědy.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Malevil , 1972


více info...

Zajímavosti (9)

V roce 2018 vyšlo znovu i v audio verzi, tentokráte ve zkrácené podobě, načetli Martin Myšička, Jiří Lábus, Daniela Kolářová a další. (lioncel)


V roce 1981 vyšlo v nezkrácené podobě i v audio verzi, načetl Rudolf Pellar. (lioncel)


V roce 2009 natočil francouzský režisér Denis Malleval podle knihy další stejnojmenný TV film, v hlavní roli s Bernardem Yerlèsem, Anémone, Slony Sowem.... (ddkk)


V roce 1981 byl podle knihy natočen francouzsko-německý film v hlavní roli s Michelem Seraultem (např. oceněné Klec na blázny, Svědek, Nelly a pan Arnaud...), bohužel zdaleka neuspěl tolik jako jeho románová předloha. (ddkk)


Tento román byl oceněn cenou John W. Campbell Memorial Award roku 1975. (chaera)


Merle si při popisu hradu Malevil inspiroval francouzským hradem Commarque, který leží v jižní Francii u řeky Beune, mezi městy Sarlat a Les Eyzies. (chaera)


Román se dočkal filmové, divadelní i televizní adaptace. (Zlord Antiježíš)


Malevil, La Roque, Malejac, Courcejac, to vše jsou fiktivní místa, jejichž předobrazem je kraj autorova bydliště Le Périgord, což je součást francouzské Akvitánie. V této převážně venkovské oblasti najdeme opravdu několik míst chráněných skálou, jak popisuje román. (Zlord Antiježíš)


Ocenění

1974 - John W. Campbell Memorial Award for Best Science Fiction Novel