Krakatit zajímavosti

Krakatit https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31083/krakatit-31083.jpg 4 1773 222

Fantastický román z roku 1923 líčí životní boj inženýra Prokopa, který vynalezl třaskavinu krakatit, zdráhá se však prozradit výrobní tajemství, protože by jeho objev způsobil zkázu lidstva. Octne se v síti vyzvědačů a upadá do rukou Němců, kteří ho vězní v zámku spojeném s vojenskými laboratořemi. Prokop odolává jejich nátlaku, vášnivě se zamiluje do německé princezny a ta mu nakonec vrací svobodu. Vynálezce však upadá do rukou podvratné mezinárodní organisace a naskytá se mu možnost stát se pomocí své třaskaviny pánem světa. Prokop znovu odmítá. Ve víru děsivých událostí se mu vytratí z paměti výrobní postup, zato však se mu otvírá cesta zpět k prostému životu. ... celý text

Zajímavosti (8)

Roku 1917 byl Karel Čapek učitelem u hrabat Lažanských. V té době došlo k obrovskému výbuchu muniční továrny v Bolevci u Plzně. Událost při které zahynulo sto lidí Čapka velmi zasáhla. Pět let po výbuchu se k ní vrátil ve svém díle Krakatit. (Bája89)


Kniha byla po svém vydání nejčtenějším a nejslavnějším Čapkovým románem. (chaera)


V roce 1980 natočil Otakar Vávra dobově upravený remake svého vlastního filmu pod názvem Temné slunce, na motivy knihy Krakatit. (chaera)


Na motivy knihy roku 1948 vznikl stejnojmenný film. Režii měl na starosti Otakar Vávra. (chaera)


Autor svým podobenstvím o touze ovládnout sílu ukrytou ve hmotě velmi přesně vystihl pozdější vývoj atomové bomby, zmýlil se jen v tom, že nová zbraň byla nakonec produktem fyziky, nikoliv chemie. (chaera)


Název výbušniny Krakatit vznikl pravděpodobně od slova Krakatoa, což byla sopka, která vybuchla 27. srpna 1883. (chaera)


Čapek román napsal za svého pobytu v Jindřichově Hradci ve výletní restauraci Rudolfův dvůr. (chaera)


Zfilmováno:
http://www.csfd.cz/film/9458-krakatit/ (Klamm)


Ocenění knihy (1)

1924 - Státní cena za literaturu


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.