Krakatit zajímavosti

Krakatit https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31081/krakatit-31081.jpg 4 1769 221

Fantastický román líčí životní boj mladého inženýra, vynálezce třaskaviny nesmírné ničivosti, který se zdráhá prozradit výrobní tajemství z obav před zkázou lidstva. V děsivých událostech, které prožívá, vytratí se mu z paměti výrobní postup a nachází cestu k prostému životu. Román je kritikou války a lidského velikášství, které chce vnutit společnosti zhoubné zákony.... celý text

Zajímavosti (9)

Roku 1917 byl Karel Čapek učitelem u hrabat Lažanských. V té době došlo k obrovskému výbuchu muniční továrny v Bolevci u Plzně. Událost při které zahynulo sto lidí Čapka velmi zasáhla. Pět let po výbuchu se k ní vrátil ve svém díle Krakatit. (Bája89)


Kniha byla po svém vydání nejčtenějším a nejslavnějším Čapkovým románem. (chaera)


V roce 1980 natočil Otakar Vávra dobově upravený remake svého vlastního filmu pod názvem Temné slunce, na motivy knihy Krakatit. (chaera)


Na motivy knihy roku 1948 vznikl stejnojmenný film. Režii měl na starosti Otakar Vávra. (chaera)


Autor svým podobenstvím o touze ovládnout sílu ukrytou ve hmotě velmi přesně vystihl pozdější vývoj atomové bomby, zmýlil se jen v tom, že nová zbraň byla nakonec produktem fyziky, nikoliv chemie. (chaera)


Název výbušniny Krakatit vznikl pravděpodobně od slova Krakatoa, což byla sopka, která vybuchla 27. srpna 1883. (chaera)


Čapek román napsal za svého pobytu v Jindřichově Hradci ve výletní restauraci Rudolfův dvůr. (chaera)


Zfilmováno:
http://www.csfd.cz/film/9458-krakatit/ (Klamm)


Ocenění

1924 - Státní cena za literaturu