Kouzelné dobrodružství zajímavosti

Kouzelné dobrodružství https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80140/bmid_kouzelne-dobrodruzstvi-5Cc-80140.jpg 4 83 19

Román z prostředí venkovské školy na počátku našeho století. Vypráví o chlapeckých hrách, především však vyniká lyrickoepickým líčením jinošské lásky. Příhody dvou přátel, velkého Meaulnese a malého Seurela, se odehrávají v malém francouzskému městečku. Charakteristické postavy obyvatel, jejich zájmy a činy tvoří živou součást děje prokresleného básnickými postřehy a symbolikou.... celý text

Zajímavosti (2)

22. září 1914 padl Alain-Fournier (vlastním jménem Henri Fournier) na frontě první světové války, nedaleko Verdunu. Bylo mu 27 let. Nejsou známy okolnosti, za nichž zemřel, jeho tělo nebylo nikdy nalezeno.
Zůstal po něm jen jediný román, na němž pracoval téměř desetiletí, od svého osmnáctého roku.
Tento román (v originále se jmenuje Velký Meaulnes, jinak známý jako Kouzelné dobrodružství) se stal naráz slavným.
A, což se stává málokdy, patří i dnes k nejoblíbenějším svazkům v knihovnách mladých lidí na celém světě. (Luccy78)


O Kouzelném dobrodružství i o jeho autorovi se mnoho psalo a píše, vyšlo několik obsáhlých studií a monografií.
Jejich pisatelé se zabývají velmi podrobně zjišťováním společných rysů mezi dílem a spisovatelovým životem. A je skutečně co srovnávat.
Vřdyť La Ferté d´Angillon, rodiště Meaulnesovo, je vlastně malé francouzské městečko La Chapelle d´Angillon, kde se roku 1886 Henri Fournier narodil.
A Sainte-Agathe není nic jiného než Epineuil-le-Fleuriel, kam se s pětiletým Henrim přestěhovali jeho rodiče, oba učitelé.
Tak je možno pokračovat dál a dál, až k analýze autorovy povahy, jejíž rozdílné rysy vyjádřil v románě třemi hlavními hrdiny - Augustinem Meaulnesem, Františkem Seurelem a Franzem de Galais. I Yvonna de Galais je skutečná - osmnáctiletý Henri ji potkal jednou v Paříži a od té doby na ní nepřestává myslet, stává se idealizovanou družkou jeho snů, jeho Beatricí. (Luccy78)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.