Komedianti zajímavosti

Komedianti https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13926/bmid_komedianti-WyS-13926.jpg 4 37 7

Příběh, umístěný do násilnického prostředí presidentské diktatury ve středoamerické republice Haiti, líčí osudy tří zdánlivě nedotknutelnych cizinců, kteří jsou v tomto prostředí donuceni hrát jiné životní úlohy, než jak vyplývá z jejich přirozenosti. Román slučující vlastnosti napínavé četby s hluboce lidsky vážnou tématikou. Doslov Stanislav Mareš.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Comedians , 1966


více info...

Zajímavosti (1)

Když kniha roku 1966 vyšla, ťala do živého. Prezident François „Papa Doc“ Duvalier ji napadl ve svých haitských novinách: „Kniha není dobře napsaná, jako dílo spisovatele a žurnalisty nemá žádnou hodnotu." Greene posměšně dodává, že to byla jediná recenze, kterou o něm napsala hlava státu.

O pět let později vydalo Duvalierovo ministerstvo zahraničí elegantní podrobnou ilustrovanou brožuru ve francouzštině a angličtině pod názvem „Graham Greene odhalen". Kromě citátů a kritik obsahovala zkreslený životopis. Byla plná nevybíravých nadávek: „lhář, kretén, práskač, blázen, sadista, zvrhlík, blbec, hanba hrdé a vznešené Anglie, špión, narkoman, mučitel". Nejzáhadnější připadalo Greenovi poslední označení ("The last epithet has always a little puzzled me," Greene confessed.). Tuto nákladnou knížku dostala všechna haitská vyslanectví v Evropě. Když však prezident zjistil, že účinek není takový, jaký očekával, distribuce rázem ustala.

(viz. Jan Čulík, Graham Greene) (HTO)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.